V Čechách roste obliba vodních sportů

ČR – Počasí posledních dnů láká spousty lidí k vodě. Jen koupání a opalování ale už nestačí, Češi chtějí být aktivní i v létě. A tak stále roste obliba vodních sportů. Ze současného trendu mají radost nejen provozovatelé plaveckých areálů, ale taky třeba ti, kteří pronajímají hausbóty nebo jachty.

Plachetnice na Lipně jsou zamluvené do půlky léta. Za posledních deset let se tu počet jachtařů zdvojnásobil. Denně po přehradě pluje až 50 lodí. Zatímco na konci 80. let koupaliště nabízela maximálně skluzavku do vody - teď se provozovatelé rekreačních areálů předhání, co vše lidem nabídnout. Češi totiž chtějí aktivní odpočinek.

Kromě klasických vodních aktivit, jako jsou třeba lodičky nebo šlapadla, začínají Češi objevovat také nové vodní sporty. Na prkně zvaném paddleboard se původně přepravovali domorodci na Havajských ostrovech, pádlování ve stoje ale teď zažívá boom taky v Česku.

Reportáž Jitky Szászové a krajských redakcí (zdroj: ČT24)

Máchovo jezero navštíví při pěkném počasí během jediného víkendu až 30 tisíc lidí. I tady už to dávno není jen o koupání. Hitem Baťova kanálu jsou zase jednoznačně hausbóty. Stojí méně než týden u moře a naopak více než týden na tuzemských horách. Na Baťově kanále půjčují hausbóty až pro 10 lidí, na letošní sezonu jsou už ale téměř všechny zamluvené.