Olomouc začala odtahovat auta, která blokují hasiče nebo MHD

Olomouc – Častěji než dříve se může stát řidičům, kteří zanechají své auto v olomouckých ulicích, že ho nenaleznou na svém místě. Magistrát začal od počátku července špatně zaparkované vozy odtahovat, chce tak vyřešit dlouhodobě špatnou situaci s parkováním ve městě. Město zdůvodnilo zavedení odtahů zejména starostí o bezpečnost – špatně parkující auta často překáží v průjezdu hasičům nebo zdravotníkům a také tramvajím.

Špatně parkující auta začala od 1. července v Olomouci odtahovat soukromá firma najatá magistrátem. Řidiči své vozy naleznou na záchytném parkovišti v městské části Hodolany. Nové opatření se zatím nebude týkat vozidel, která pouze brání čištění ulic. Město ovšem slibuje, že se nebude odtahovat ve velkém. „V žádném případě se nebude jednat o hromadnou represi. Vždy se bude jednat pouze o vozidla, která budou zaparkována tak, že nebude možné projet vozy městské hromadné dopravy či integrovaného záchranného systému,“ uvedla mluvčí strážníků Magda Václavíková.

Podle záchranářů je situace ve městě velmi špatná. Hasiči v Olomouci často upozorňují, že při manipulaci s auty blokujícími průjezd ztrácejí cenné sekundy, které při zásahu mohou stát životy. „Hasiči se setkávají hlavně na sídlištích s přeplněnými parkovišti. Je zde problém pro průjezd těžké techniky a cisteren,“ poukázal mluvčí hasičského sboru Zdeněk Hošák.

V historickém centru zase špatně zaparkovaná auta často zasahují na tramvajové tratě. Vznikají tak zpoždění, občas i výluky, dochází k nim několikrát týdně. „Pokud si řidič tramvajového vozidla není jistý, zda úsekem projede, kontaktuje dispečink. Přijede dispečer, který posoudí situaci,“ popsala obvyklý postup mluvčí olomouckého dopravního podniku Magdaléna Kopřivová.

Nyní bude zablokování trati stát 2 400 korun za odtah, strážníci navíc mohou udělit až dvoutisícovou pokutu za špatné parkování.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)