Obnoví se proplácení dotací, nebo se problémy prohloubí?

Karlovy Vary/Ústí nad Labem – Místo řešení složitých problémů se krajští politici, kteří zodpovídají za činnost Regionálního operačního programu Severozápad, zamotávají do dalších. Proto není vyloučena varianta naprostého bezvládí, až v říjnu vyprší mandát Výboru rady ROP Severozápad. Ředitel dotačního úřadu, který by měl situaci dále kontrolovat, je už týden ve vazbě a jeho zástupce podal výpověď ke konci října.

Ředitel ve vazbě, zástupce na odchodu, výbor bez mandátu

Všichni se shodují, že situaci, která může mít kritické následky pro čerpání evropských dotací pro projekty v Karlovarském a Ústeckém kraji, je nutné rychle vyřešit. Výsledky jsou však nulové. Předseda Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Jaroslav Komínek (KSČM) se již na počátku týdne neúspěšně pokusil svolat mimořádnou schůzi radního výboru, aby odvolal a případně nahradil ředitele Úřadu Regionální rady Pavla Markvarta. Ten je od minulého týdne ve vazbě, stíhá ho policie a své práci se tak nemůže věnovat.

Výboru, jehož členy jsou krajští politici, přitom vyprší mandát při krajských volbách před polovinou října. Nový výbor bude zřejmě zvolen až poté, co budou vytvořeny nové krajské koalice. Pokud se současnému výboru do voleb – tj. na řádné schůzi příští pátek – nepodaří Markvarta nahradit, zůstane jediný člověk, který by mohl dále jednat o obnovení vyplácení dotací s Evropskou komisí a státními úřady. Zástupce ředitele úřadu Jiří Červinka však podal ke konci října výpověď.

Už nyní je činnost regionální rady omezena. „ROP je paralyzován tím, že nemá hlavu, nemá ředitele,“ uvedl člen výboru Radan Večerka.

Pavel Markvart (vpravo) v soudní budově
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Co je ROP?

Regionální operační programy rozdělují evropské dotace od roku 2007, z hlediska EU jde o územní celky regionální úrovně NUTS2. V Česku probíhají ROP v tzv. regionech soudržnosti, kterých je sedm. Obvykle zahrnují dva nebo tři kraje. Programy jsou řízeny regionálními radami, v jejichž čelech stojí předsedové a jejich činnost kontrolují výbory. Tyto funkce jsou politické, členy výboru dosazují jednotlivé kraje. Praktickou činnost má na starost Úřad regionální rady.

Náprava, nebo jen další spory?

Kritickou situaci se nyní snaží krajští představitelé zachránit. Zástupce ředitele Červinka navíc naznačil, že by mohl na úřadu zůstat déle, než původně plánoval. „Jsem rozhodnutý odejít. Záleží na tom udělat to, aby to nemělo zásadní dopad na chod regionální rady,“ řekl. Politici by ale dali přednost tomu, aby úřad měl řádného ředitele. Budou ho však muset vybrat.

První pokus s mimořádnou schůzí a nahrazením Pavla Markvarta nevyšel a předseda rady Komínek není zcela přesvědčen, že se podaří Markvarta odvolat na řádné schůzi. „Už teď se někteří členové výboru vyjadřují, že ctí presumpci neviny,“ poukázal Komínek v pondělí. Přesto doufá, že se příští týden podaří alespoň vypsat výběrové řízení na nového ředitele a nenastane naprosté bezvládí. „To se stát nesmí, úřad ředitele potřebuje,“ podotkl Komínek.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Činnost výboru dlouhodobě ochromují spory regionálních politiků. Zastupitelům Karlovarského kraje se například dosud nepodařilo obsadit křeslo po Tomáši Hybnerovi (NS-LEV21). Ten odstoupil z výboru a funkce místopředsedy rady na jaře, když se mu nepodařilo prosadit odvolání Markvarta. Většina stran dosud ani nenominovala žádného Hybnerova nástupce. „Za deset let své politické činnosti jsem nic takového nezažil,“ podivil se Hybner dlouhému hledání svého náhradníka.

ROP Severozápad v současnosti neslouží svému hlavnímu účelu – zprostředkování evropských dotací příjemcům. Z Bruselu totiž žádné peníze nepřicházejí. Evropská komise platby pozastavila po auditu, který poukázal na některé podezřelé projekty. Vedení rady a dotačního úřadu by proto mělo jednat s komisí a také ministerstvem financí o podmínkách obnovení plateb.

Důležité okamžiky kauzy ROP Severozápad

  • 22. března 2011: Policie prohledala sídlo dotačního úřadu a zadržela mj. ředitele Petra Kušnierze. O dva dny později na něj soud uvalil vazbu. Letos byl Kušnierz nepravomocně odsouzen k 7,5 roku vězení kvůli korupci.
  • 1. ledna 2012: Do čela úřadu nastoupil po dlouhém faktickém bezvládí Pavel Markvart.
  • 23. května 2012: Opoziční politik Leo Steiner, který krátce pracoval na dotačním úřadě, promluvil o korupci a klientelismu při rozdělování dotací.
  • květen, červen 2012: Proběhly audity objednané ministerstvem financí a později Evropskou komisí.
  • 4. června 2012: EK pozastavila vyplácení peněz pro ROP Severozápad.
  • léto 2012: Policie opakovaně prohledala sídlo dotačního úřadu.
  • 4. žáří 2012: Zadržen a obviněn ředitel Markvart, později poslán do vazby. Spolu s ním zadržen a později do vazby poslán tehdejší náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda, obviněni byli i dva Markvartovi předchůdci v čele úřadu. Policie je podezírá z ovlivňování přidělování dotací.

Kauza odstartovala v březnu 2011

První potíže v ROP Severozápad se objevily loni na jaře, kdy policie obvinila tehdejšího ředitele úřadu Petra Kušnierze a soud ho poslal do vazby. Obviněni byli i další zaměstnanci dotačního úřadu. Následovalo dlouhé bezvládí, během kterého však fungovalo politické vedení regionální rady a probíhalo také vyplácení dotací. Zastaveno bylo až letos v létě, kdy již v čele úřadu stanul Pavel Markvart. Také on však skončil ve vazbě, spolu s ním byl znovu obviněn Kušnierz i jeho předchůdce Petr Vráblík, dvě úřednice a tehdejší náměstek ústecké hejtmanky. Markvart a další nyní čelí obvinění z trestných činů zneužití pravomoci a porušování finančních zájmů Evropských společenství.

ROP Severozápad
Zdroj: ČT24

Letos poukázal na problémy s rozdělováním dotací i severočeský opoziční politik Leo Steiner, který na dotačním úřadu krátce pracoval. Poukázal, že prostřednictvím ROP rozdělují politici peníze ve značné míře sami sobě – kraje jsou největšími žadateli o dotace, jejich představitelé současně dotace rozdělují. Hovořil také o některých projektech, které považuje za předražené.