Nevhodné výstavbě ve Varech má zabránit nový územní plán

Karlovy Vary - Karlovy Vary by se měly brzy dostat pod přísnější památkovou ochranu. Pro město, které usiluje o vstup na prestižní seznam UNESCO, by měl začít platit přísnější územní plán. Neměla by se tak opakovat situace z minulosti, kdy v centru města vznikaly pod dohledem stavebního úřadu velké bytové domy, které se stávaly terčem kritiky.

„Jestli tam nějaká regulace byla, tak byla velmi obecná a umožňovala takové stavby, jaké bohužel v Karlových Varech vznikly,“ uvedl Jiří Klsák /KOA/, náměstek primátora Karlových Varů. „Do současnosti v podstatě ve městě platilo jediné omezení a to bylo stanovené územním plánem, který je zde z konce 90. let. Samozřejmě potřebuje revizi,“ uvedl Jan Kopál, mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary.

Karlovy Vary špičkou světového lázeňství

„Dneska už víme a je naprosto jasně potvrzeno ze zahraničí, že Karlovy Vary patří mezi špičku lázní celého světa,“ uvedl Lubomír Zeman, komise architektury a památkové péče.

Nový územní plán = konec nevhodné výstavby

Město už má schválený lázeňský statut, připravuje plán ochrany a nový územní plán. Pravidla a dokumenty, které detailně určují, kde a jak velké stavby smí stát. Příliš velké a moderní domy, jako je například garážovací dům s luxusními byty nebo velké bytové domy stojící v centru, které vyvolávaly vášně mezi obyvateli i architekty, už by v lázních vyrůst neměly. „Tato opatření by tomuto měla zamezit. Stavební úřad už by nikdy nemohl na základě těchto dokumentů něco podobného vyřknout,“ dodal Klsák. Přísnější územní plán by měl začít platit v roce 2014.

Karlovy Vary usilují o zařazení do seznamu světového dědictví UNESCO s dalšími městy západočeského lázeňského trojúhelníku - Františkovými Lázněmi a Mariánskými Lázněmi a moravskými Luhačovicemi.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)