Vrbenského lázně v Ústí chátrají

Ústí nad Labem – Dřívější pýcha Ústí nad Labem, Vrbenského lázně, chátrají. Moderní koupaliště postavil v roce 1931 pro své zaměstnance tamní továrník Georg Schicht. Veřejnosti i závodním plavcům sloužily lázně ještě dalších šedesát let. Po nepovedené privatizaci už ale nebyly nikdy zprovozněny.

Lázně postavil majitel továrny na tuky a mýdla hlavně kvůli svým zaměstnancům. Koupelna v bytě totiž tehdy nebyla samozřejmostí. Zaplavat si ve velkém bazénu ale mohl kdokoli. Ředitel Archivu města Ústí nad Labem Vladimír Kaiser říká, že šlo o velmi luxusní a moderní koupaliště. Dodává ale, že dnes už je to z jeho pohledu bezcenná ruina.

Podle starostky čtvrti Ústí nad Labem – Střekov Miroslavy Lazarové (ODS) byl prodej objektu největší chybou. O záchraně cenné budovy a její přestavbě mluvili ústečtí politici posledních deset let. Teď se hájí tím, že na odkoupení několikrát zastavených lázní nejsou peníze.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Podobných budov na spadnutí je ale v Ústí nad Labem daleko víc. Nedostavěné obchodní centrum nakonec město zbouralo za peníze z Bruselu. Hotel Máj nebo obytné domy v Předlicích ale dělají městu ostudu dál. Radnice by podle zákona mohla domy zachránit nebo je zbourat, a pak chtít vydané peníze na majitelích.

Ústečtí zastupitelé zatím takto peníze utrácet nechtějí. Podle radních města ale nezbude nic jiného, než je přesvědčit.