Ostravsku hrozí regulace, špinavý vzduch je na celé Moravě

Ostrava – Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám v noci na dnešek smogovou situaci v Moravskoslezském kraji. Varuje před možným vyhlášením signálu regulace. Při něm už firmy musejí dodržovat ekologická opatření. Smogová situace se vztahuje na Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko. Špatné rozptylové podmínky panují i na dalších místech v Česku, denní limit polétavého prachu byl překročen na většině moravských stanic včetně brněnských, olomouckých a zlínských a například také v Hradci Králové.

„Na některých stanicích v uvedeném území překročil 24hodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 (polétavý prach) informativní prahovou hodnotu 100 mikrogramů/m3 ve dvou po sobě následujících dnech,“ uvedl ČHMÚ o stavu ovzduší v Moravskoslezském kraji. Situace se změní až koncem týdne. Do čtvrtka se podle meteorologů budou rozptylové podmínky zhoršovat. V pátek se však změní počasí – bude větrno, nízká oblačnost se tak rozptýlí a skončí inverze.

Nejhorší situace byla ve Věřňovicích a Bohumíně na Karvinsku

Imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový byl dnes ráno překročen na všech měřicích stanicích v regionu. Hodinové koncentrace polétavého prachu například v noci na dnešek dodosáhly ve Věřňovicích až 178 mikrogramů na metr krychlový. Až trojnásobek limitu zaznamenala také měřicí stanice v Bohumíně. Meteorologové očekávají. že se situace zatím výrazně nezmění a imisní limit se i nadále bude držet nad mezní hranicí.

Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, ale i malé děti nebo senioři by měli omezit fyzickou zátěž a zbytečně nechodit ven. U dospělých lidí bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.

Nádražní ulice v Ostravě
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Meteorologové žádají řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli. Emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého.   

Prašný vzduch je na celé Moravě i v SV Čechách

Nejenom v Moravskoslezském kraji byly překročeny celodenní průměrné limity polétavého prachu. Více než 50 mikrogramů na metr krychlový za hodinu naměřili ve čtyřiadvacetihodinovém průměru meteorologové ve velké části Jihomoravského kraje, v Olomouckém i Zlínském kraji a také Hradci Králové, Pardubicích nebo Jablonci nad Nisou.

Na stanici u Brněnské třídy v Hradci Králové dosahovaly ráno průměrné hodnoty polétavého prachu 51 mikrogramů, v dalších hodinách se ještě mírně zvýšily. Rozptylové podmínky v krajském městě se podle meteorologů během dne nezlepší. Vyhlášení regulačního signálu se však v Královéhradeckém kraji neočekává.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Při měření znečištění ovzduší je pro meteorology klíčová koncentrace mikroskopických částic polétavého prachu v ovzduší. Pomocí filtrů zjišťují koncentraci částic o průměru menším než 10 nanometrů v metru krychlovém. Měření probíhají po hodinách. Hygienický limit je stanoven na 50 mikrogramů, vypovídající je přitom zejména celodenní průměr hodinových hodnot. Pokud toto číslo přesáhne 100 mikrogramů na metr krychlový, může být vyhlášen signál upozornění na vznik smogové situace. Při trojnásobném překročení limitu následuje signál regulace.

Aktuální hodnoty znečištění vzduchu uvádí Český hydrometeorologický ústav na svém webu.