Peníze z ROP Severozápad nemusí k příjemcům nikdy dospět

Ústí nad Labem – Evropské dotace přislíbené na projekty v Ústeckém a Karlovarském kraji se začnou vyplácet nejdříve v březnu, není ale vyloučen úplný zánik Regionálního operačního programu Severozápad. Bude-li vyplácení obnoveno, bude nejprve nutné zaplatit korekci, která se týká i již proplacených dotací.

Že bude vyplácení evropských peněz prostřednictvím Regionálního operačního programu Severozápad pozastaveno ještě skoro půl roku, je zdrcující zpráva především pro soukromníky, kteří se v očekávání evropského příspěvku zadlužili, ale i pro obce a také kraje, které si kvůli výpadku evropských plateb musely vzít drahé úvěry. Na dopolední jednání s úředníky přišlo na 130 lidí, které zajímal především termín obnovení plateb. Poukazovali, že mají půjčky u bank a zastavený majetek a bez dotací zahájené projekty nedokážou dokončit.

Kdo zaplatí korekce? Možná nikdo a ROP skončí

I kdyby byl program ROP Severozápad ihned obnoven, žadatelé by se možná nedočkali všech přislíbených peněz. Kvůli problémům, na které poukázaly audity provedené v regionálním operačním programu, rozhodla Evropská komise o tzv. korekcích. Jejich výše zatím není stanovena. Komise navrhla u projektů, které ještě nebyly proplaceny, sankci 10 procent výše dotace a u projektů již proplacených 12,4 procenta výše dotace. Kdo korekce zaplatí, rovněž zatím není rozhodnuto – hrozí, že půjdou na úkor příjemců, ačkoli ti to odmítají. „Korekce je věc v našich podmínkách nová, zatím nejsou zavedené postupy řešení,“ uvedla ředitelka Úřadu Regionální rady Jana Havlicová.

Mezi čekatele na evropské dotace patří i město Děčín. S vidinou dotací postavilo knihovnu a pustilo se do dalších projektů celkem za 230 milionů korun. Protože dotace nepřišly, má radnice nesplacené úvěry, v zástavě u banky je například pečovatelský dům. Neobnoví-li se proplácení, bude Děčín po uši v problémech. „Příští rok by to mohlo velmi ovlivnit fungování města,“ řekl Valdemar Grešík, člen děčínského zastupitelstva.

V každém případě budou muset zaplatit několik miliard korun kraje. Není proto vyloučeno, že místo urychleného vyřešení problémů a obnovení ROP k březnu už nikdo z programu peníze nedostane. Pokud nebudou sankce zaplaceny, zůstane ROP Severozápad „na suchu“ a již žádné dotace nerozdělí. Není to vyloučeno – program je naplánován do konce příštího roku. Jak ROP Severozápad dopadne, ale podle ředitelky Havlicové musí rozhodnout krajští politici. Ti se ale v obou krajích zatím nedohodli ani na radních koalicích, natožpak na obsazení Výboru Regionální rady. K tomu zřejmě dojde nejdříve za měsíc.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

MOŽNÝ VÝVOJ ROP SEVEROZÁPAD:

ROP je pozastaven již od června

Problémy Regionálního operačního programu Severozápad se dostaly na veřejnost loni na jaře, když policie obvinila z braní úplatků tehdejšího ředitele Úřadu Regionální rady Petra Kusnierze. Později proběhlo několik prohlídek sídla Regionální rady a ve vazebních věznicích skončili i další dva bývalí ředitelé úřadu Petr Vráblík a Pavel Markvart i někdejší ústecký hejtmanský náměstek Pavel Kouda. Mezitím proběhly audity činnosti Regionální rady, které objednal stát i Evropská unie. Výsledkem bylo pozastavení Regionálního operačního programu a začalo se hovořit o korekcích dotací vyplacených na některé projekty.