Starostové chtějí R6, hrozí občanskou neposlušností

Karlovy Vary – Zbavit se aut, která projíždějí po staré silnici I/6 mezi Prahou a Karlovými Vary, a současně získat rychlé spojení s oběma městy stále chtějí starostové západočeských a středočeských obcí. Ministra dopravy Pavla Dobeše vyzvali otevřeným dopisem k urychlené dostavbě rychlostní silnice R6, pokud se nadále nic nebude dít, hrozí občanskou neposlušností.

„Další kroky již chceme a budeme koordinovat s hejtmanem Karlovarského kraje a nevylučujeme ani občanskou neposlušnost spojenou s akcemi, které rozvíří minimálně širokou diskusi nad touto neustále oddalovanou stavbou,“ napsali starostové v otevřeném dopisu ministrovi dopravy. Chtějí tak dosáhnout dostavby rychlostní silnice R6, která má vést z Prahy přes Karlovy Vary do Chebu, dosud však není dokončen osmdesátikilometrový úsek Nové Strašecí–Karlovy Vary. Řidiči musí v tomto úseku jezdit po obvyklé dvoupruhové silnici, které často nemá ani řádnou zpevněnou krajnici.

Podle starostů není vidět, že by se stát chystal stav pražsko-karlovarské spojnice zlepšit. Kvůli úsporám byly naopak přerušeny již zahájené stavby a na další úseky dosud obyvatelé středních a západních Čech marně čekají přes výzvy obcí i senátorů. Nyní chtějí starostové ministra dotlačit ke změně. „Žádáme vás, abyste vládě předložil návrh na urychlenou dostavbu rychlostní komunikace R6, Praha–Karlovy Vary, zvláště pak obchvatů obcí Řevničov, Krušovice, Krupá, Hořesedly, Hořovičky, Petrohrad a Lubenec tak, aby v rámci dopravně strategického plánu rozvoje dálnic a rychlostních silnic se stala prioritou číslo jedna,“ napsali. Poukázali také na nedávný pokus Pozemkového fondu prodávat pozemky, které jsou podle starostů důležité pro budoucí stavbu R6.

Rychlostní silnice R6 se staví od 80. let minulého století, první zprovozněný úsek byl Kačice–Nové Strašecí v roce 1984 (v plném profilu až 1985). Letos byl dokončen souvislý čtyřicetikilometrový úsek z Karlových Varů až k Chebu. Kromě dokončení rychlostní silnice mezi Novým Strašecím a Karlovými Vary chybí ještě devítikilometrový úsek od Chebu na státní hranice, kde ovšem zatím není ani plánovaná navazující německá dálnice.