Začíná sezona nových silnic, hotova je oprava D1 i obchvat Javorníku

Brno/Javorník – Dva měsíce před koncem roku se mohou silničáři začít chlubit výsledky své letošní práce. Začíná období otevírání nových nebo zrekonstruovaných státních silnic a dálnic, které sice letos nebude příliš bohaté, několik staveb je přesto završeno. Ředitelství silnic a dálnic dnes otevře obchvat Javorníku na Jesenicku na silnici I/60, s koncem října zase skončila rekonstrukce dálnice D1 u Rousínova na Vyškovsku a připravuje se také zprovoznění příhraničního úseku téže autostrády u Bohumína.

Kdo cestuje po silnici I/60 z Jeseníku na hranice a dále do polského Pačkova, od odpoledne už nevjede do Javorníku. Obchvat obchází centrum města východně, je dlouhý pět kilometrů, stál necelých 300 milionů korun. Přeloženým úsekem projíždí podle údajů ŘSD zhruba 1 500 aut denně. Vznik obchvatu byl pro Javornické až bolestně dlouhý – stavba začala již v roce 2009, záhy ale došly peníze a rozestavěná silnice zůstala opuštěna. Znovu se začalo stavět až loni.

Do Polska brzy dojedou řidiči i po dálnici. Prodloužení D1 od bohumínské mimoúrovňové křižovatky na státní hranice je dokončeno už dlouho, kvůli zdržení při stavbě navazujícího polského úseku ale stále zeje prázdnotou. Podle mluvčí ŘSD Niny Ledvinové by se příhraniční část D1 mohla otevřít na přelomu listopadu a prosince, ovšem s tím, že zatím na ni nebudou moci automobily těžší než 3,5 tuny. Nákladní vozy ale budou jezdit tak jako dosud například před hraniční přechod Bohumín–Chalupki. Opatření vyžaduje polské Generální ředitelství silnic a dálnic proto, že jeho část dálnice stále není hotova. Nedostavěný most se tak bude objíždět po místních silnicích, kam ale silničáři nechtějí pustit kamiony.

Aby nebyla cesta do Bohumína nepříjemná, proběhly nejen na D1 opravy vozovky. Do oprav vozovky se letos silničáři pustili na čtyřech dálnicích, nejčastěji se dělníci pohybovali na D1 a D5. Poslední úpravy se týkaly rovněž „déjedničky“, a to u Rousínova v úseku mezi Brnem a Vyškovem. Začaly již koncem srpna, nový povrch vznikl na čtyřkilometrovém úseku. Déle než dva měsíce proto byl omezen provoz na dálnici, ve zúženém úseku došlo i k několika nehodám. Ředitelství silnic a dálnic za rekonstrukci zaplatilo 58 milionů korun. Podle silničářů byla údržba státních komunikací letos velmi rozsáhlá. „Rozpočet na opravy silnic I. třídy a dálnic v letošním roce vyčerpáme z 99 procent,“ podotkl generální ředitel ŘSD David Čermák.