Krajské nemocnice začaly podepisovat smlouvy s pojišťovnami

Praha - Nemocnice v krajích postupně podepisují smlouvy se zdravotními pojišťovnami. V Jihočeském kraji mají pětileté smlouvy podepsané už všechny nemocnice. Se zástupci VZP se během dneška dohodli také na Vysočině a v Pardubickém kraji. V dalších krajích jsou smlouvy předjednané. Podepisovat by se měly během ledna.

Jihočeský kraj

Pětileté smlouvy se zdravotními pojišťovnami ve čtvrtek 27. prosince na krajském úřadě podepsaly všechny jihočeské nemocnice. Informoval o tom mluvčí VZP Viktor Lavička. „Žádné rušení nemocnic v jižních Čechách se nekoná. Stalo se to, co jsme deklarovali od začátku - to znamená zachování dostupné a komplexní zdravotní péče pro obyvatele kraje,“ dodal.

Pardubický kraj

Smlouvy s VZP o poskytování a úhradě služeb nemocnicím s akutní lůžkovou péčí pro léta 2013 až 2017 dnes podepsal také Pardubický kraj. Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického budou v následujících dnech následovat podpisy příloh. „U VZP je v Pardubickém kraji pojištěno 80 procent pacientů. Podpis smlouvy je signálem i pro ostatní pojišťovny,“ uvedl. V nemocnicích se nebudou rušit lůžka, ani oddělení. Do konce června by pak měli krajští zastupitelé schválit strategii zdravotní péče, podle které by se k 1. lednu 2014 měla restrukturalizovat. Na nové koncepci se nyní pracuje.

Nemocnice podepisují smlouvy (zdroj: ČT24)

Nemocnice v Pardubickém kraji vytvářely každoročně značné ztráty. Kraj jim loni na podzim poskytl ze svého rozpočtu 117 milionů korun formou takzvaných vyrovnávacích plateb. Letos jim krajští zastupitelé schválili další platby v celkové výši 210 milionů korun. Jen díky tomu se nemocnice v Pardubicích a Ústí nad Orlicí, které mají nízké základní jmění a vysoké závazky, vyhnou riziku insolvence.

Kraj Vysočina

Smlouvy s VZP o poskytování zdravotní péče na pět let podepsali i ředitelé nemocnic v Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově a Novém Městě na Moravě. Na jejich základě se lůžková kapacita v nemocnicích zřizovaných Krajem Vysočina od nového roku sníží o 191 na 2 181 lůžek. Nejvíc lůžek ubude nemocnici v Jihlavě.

Podle hejtmana kraje Jiřího Běhounka zůstane na Vysočině zachována struktura a rozsah zdravotní péče, ale neznamená to, že ve všech nemocnicích budou zachována všechna oddělení. Nemocnice podle hejtmana například mohou zajišťovat péči na jednom typu oddělení pro pacienty s různými onemocněními nebo masivněji zavádět jednodenní operace.