Ze starého kulturáku jedna z nejlepších lezeckých stěn v Česku

Jirkov - Budova bývalého domu kultury v Jirkově prošla unikátní proměnou. Během půlroku vzniklo na místě bývalých sálů lezecké centrum. Zdánlivě neslučitelné spojení funguje ke spokojenosti městského úřadu a mnoha desítek lidí, kteří dříve museli za lezeckými stěnami do Prahy nebo do Německa.

Dům kultury z padesátých let přestal v Jirkově plnit svou funkci poté, co město zprovoznilo jiný objekt. Velká budova v centru Nových Ervěnic nenabízela mnoho možností, jak ji dál provozovat. Zájem projevili provozovatelé herny a nonstop podniku, což se radnici ani místním občanům příliš nelíbilo.

Před necelým rokem hledala místní firma objekt na provozování lezecké stěny. Jednatel oslovil starostu a dohoda byla na světě. Rekonstrukce budovy zabrala půl roku, město hradilo většinu prací a investice více jak čtyř milionů korun se jí během deseti let vrátí zpět do rozpočtu. „Je to srovnatelné s nejlepšími stěnami, které jsou v republice v Praze nebo v Jablonci,“ komentoval účastník evropských pohárů ve sportovním lezení Martin Jech.

Za deset dní provozu navštívilo centrum přes 700 lidí. Provozovatelé věří, že jeho parametry přilákají i návštěvníky z Německa. Po úplném dokončení bude mít centrum přes 150 lezeckých cest v celkové délce více jak tisíc metrů. 

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)