Na jižní Moravě opět sněžilo, kalamita se neopakovala

Brno – Sníh začal ráno ve velkém padat na jižní Moravě, až odpoledne se počasí začalo zklidňovat. V Jihomoravském kraji a Kraji Vysočina se stalo více nehod než obvykle, silničáři nabádají řidiče k opatrné jízdě. Místy je pod novou sněhovou vrstvou ještě starší sníh, který je zledovatělý. Oproti minulému týdnu, kdy přívaly sněhu jižní Moravu ochromily, byly následky mírnější, kalamita se regionu tentokrát vyhnula. Počasí komplikovalo život řidičům i v jižních Čechách. Mráz a vítr mají vydržet až do poloviny týdne.

Obzvlášť opatrní by měli být řidiči, kteří přijedou do zalesněných oblastí Moravského krasu. Pod novým sněhem je ukrytý led, vozovky jsou proto obzvlášť kluzké. U Vranova nad Dyjí se potom tvoří sněhové jazyky.

Na hlavním tahu z Tábora do Českých Budějovic ranní dopravu blokovala nehoda osobního auta. Řidič zde jel rychle, auto dostalo smyk a skončilo na střeše. Řidič byl převezen do nemocnice. Na Vysočině způsobilo sněžení potíže na prudších silnicích. „V některých úsecích hlavně v kopcích mohou mít problémy kamiony. Je potřeba vyčkat na příjezd silničářů,“ řekl dopoledne Roman Šabart z dispečinku krajských silničářů.

Sníh ovšem pokryl všechny cesty včetně dálnice D1. „V terénu máme 54 sypačů a čtyři radlice a počítáme, že nasazení bude ještě vyšší,“ hlásil odpoledne dispečer Dalibor Tomšů. Kvůli sněhu jízdu nezvládl například řidič z Polska a skončil v nemocnici.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Hlavní tahy na Vysočině se silničářům podařilo zprůjezdnit krátce po poledni. Horší je jízda na silnicích nižších tříd. Ty jsou většinou pod sněhem a pod ním je na mnoha místech ledovka.

V Brně nasadili silničáři na úklid ulic všech 21 posypových vozů podniku Brněnské komunikace. Pluhy vyčistily ve městě 250 kilometrů silnic a sypače spotřebovaly 310 tun posypových látek. „Takovýto den nás silničáře stojí od dvou do čtyř milionů korun,“ vyčíslil náklady ředitel krajské správy silnic na Vysočině Jan Míka.

Reportáž Blanky Poulové a Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Teploty se budou pohybovat pod bodem mrazu až do středy, stejně jako bude pokračovat sněžení a nárazový vítr. Na silnicích se tedy může tvořit ledovka a sněhové jazyky. Meteorologové ale neočekávají, že by ještě výsledkem mohla být kalamita podobná té, která jih Moravy postihla před týdnem. Tehdy náhle napadlo přes 30 centimetrů sněhu, ochromen byl celý region, obzvlášť Brno, kde měly potíže tramvaje.