Morava zápasila s nedělním přívalem sněhu

Ostrava - Morava se vyrovnávala s nedělním přívalem sněhu. Během dne byl v Moravskoslezském kraji obnoven provoz na obou železničních tratích na Opavsku, které byly ještě dnes ráno neprůjezdné. Také situace na silnicích se uklidnila a silničáři se celý den soustředili na odklízení následků nedělní sněhové nadílky. Meteorologové varují, že po krátké pauze se ještě ve středu východ země dočká dalších až dvaceti centimetrů sněhu.

Železniční tratě mezi Vítkovem a Budišovem nad Budišovkou i Opavou a Chuchelnou se podařilo znovu zprovoznit během dopoledne. Sníh je z provozu vyřadil na několik hodin. Mezi Vítkovem a Budišovem nad Budišovkou byla nejprve trať neprůjezdná kvůli sněhové pokrývce.

Silnice v Moravskoslezském kraji se silničářům podařilo udržet sjízdné a dnes se soustředili hlavně na jejich dočištění. „V současné době jsou chemicky udržované silnice rozsolené a jsou holé nebo se zbytky mokrého rozbředlého sněhu, ať už na krajnicích nebo uprostřed vozovek,“ uvedl bruntálský dispečer. Na cestách nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Také na Frýdecko-Místecku silničáři stále plužili a stahovali z cest odtávající sníh. Obdobná je situace i v dalších částech regionu. Řidiči by však měli být opatrní, protože stále mohou na cestách narazit na rozbředlý sníh.

Kvůli nedělnímu sněžení se zvýšil počet dopravních nehod. Moravskoslezští dopravní policisté jich řešili celkem 39. Lehce se při nich zranilo 16 lidí, smrtelné či těžké poranění neutrpěl nikdo. Nehod se však v regionu během neděle stalo podstatně více, část z nich si ale nakonec vyřešili sami řidiči a nebyla u nich nutná přítomnost policistů.

Z policejní statistiky vyplývá, že se zatím v letošním roce jednalo o nejhorší neděli. Četnější počet výjezdů měli i hasiči, kteří pomáhali nejen u nehod, ale odstraňovali například i spadlé větve a stromy nebo shazovali sníh ze střech.

Pracovníci správy silnic odpoledne dále zprovoznili dvě silnice na severu Olomoucka a jednu na Prostějovsku, které byly od neděle kvůli sněhovým závějím uzavřeny. Správa silnic v neděli dopoledne kvůli hustému sněžení a silnému větru uzavřela silnici spojující Drahany a Nivu na Prostějovsku, na které se tvořily sněhové jazyky a závěje.

Odpoledne pak byly kvůli navátému sněhu uzavřeny další dvě silnice mezi obcemi Jívová a Hraničné Petrovice a Arnoltice a Veveří na Olomoucku. „Dvě silnice na Olomoucku byly zprovozněny ve 13:00 a silnice na Prostějovsku o hodinu později,“ oznámil dispečer správy silnic.

Sněhové přeháňky dnes po nedělním vydatném sněžení hlásili v Olomouckém kraji pouze dispečeři na Šumpersku a Jesenicku, kde na silnicích první třídy leží rozbředlý sníh. Silnice druhé a třetí třídy v těchto horských okresech pokrývá vrstva ujetého sněhu s posypem.