Půjčka pro ROP Severozápad se rýsuje – může jít přímo regionální radě

Praha – Kraje a vláda se zřejmě přiblížily k dohodě o způsobu, jak se budou platit korekce za chyby při rozdělování evropských dotací. Jde především o sankci přes 2,5 miliardy korun, která se týká Regionálního operačního programu Severozápad. Zástupci krajů se s premiérem Petrem Nečasem sice na způsobu placení opět nedohodli, zazněl ale návrh, že by kraje přijaly státem nabízenou půjčku. Ta by však neměla směřovat přímo k nim, nýbrž přímo k regionální radě.

Evropská komise nařídila Regionální radě Severozápad zaplacení tzv. plošné korekce za chyby v rozdělování dotací. Stát trvá na tom, že za radu nezaplatí ani korunu a odkazuje ji na kraje regionu soudržnosti – Ústecký a Karlovarský. Jenomže zastupitelé Ústeckého kraje odmítli zaplatit svůj podíl, Karlovarský kraj potom s placením váhá.

Jednání, která mají vyřešit napjatou situaci v Ústeckém a Karlovarském kraji, kde desítky obcí i podnikatelů marně čekají na slíbené dotace, se teď pokusila odblokovat Asociace krajů. V případě korekcí totiž nejde pouze o severozápad Čech – Brusel je nařídil i v dalších případech a hejtmani se začínají bouřit proti tomu, že by měli platit jenom oni. Podle předsedy asociace a jihomoravského hejtmana Michala Haška k tomu ani není důvod. „Snesli jsme mnoho argumentů o tom, že po právní stránce ta odpovědnost neexistuje,“ podotkl.

Půjčka je možná – ale ne krajům

Petr Nečas a jeho ministři však možnost, že by se stát na oživení ROP Severozápad podílel, odmítli. „Kdyby státní rozpočet přispěl na korekce regionálních operačních programů jednou jedinou korunou, byl by to neodpustitelný hazard a stát nic takového neudělá,“ zopakoval po jednání s hejtmany ministr financí Miroslav Kalousek.

Vláda je pouze ochotna krajům půjčit. Zatímco dosud něco takového hejtmani nepřipouštěli, po dnešním jednání jsou již smířenější. Hašek přijetí půjčky nevyloučil – půjčka by ovšem nesměřovala ke krajům, nýbrž přímo k regionální radě. „Řekli jsme si o možnostech dlouhodobé návratné finanční výpomoci ze strany státu, kterou my navrhujeme poskytnout k regionálním radám. Bude teď záležitostí ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj, aby prozkoumaly takovou variantu,“ shrnul Michal Hašek. Dodal, že se kraje spolu s vládou pokusí také najít způsob, jak korekce snížit.

Dotace stojí už deset měsíců

Odpovědnost státu odvozují kraje především od kontrolní funkce, kterou mělo mít ministerstvo financí. Ministr Miroslav Kalousek však před časem poukázal, že jeho úřad kontroly fakticky neprováděl, až do konce minulého roku za ně zodpovídaly úřady regionálních rad. Podle zástupců krajů to ale ministerstvo nezbavuje odpovědnosti. „Pokud ministerstvo financí přenese zodpovědnost kontroly na další subjekt, je současně povinno zajistit nezávislost té kontroly. Například v Ústeckém kraji, ale dá se říct i v jiných krajích, nezávislá kontrola nebyla,“ uvedla zastupitelka Ústeckého kraje Alena Dernerová.

Potíže Regionální rady Severozápad začaly již v roce 2011. Policie obvinila tehdejšího ředitele Úřadu Regionální rady Petra Kušnierze, že bral úplatky za to, že zprostředkoval přidělení dotací na určité projekty – Kušnierze za to soud nakonec poslal do vězení. Pravidlem se potom staly policejní razie v sídle úřadu, policie si později odvedla i dalšího ředitele úřadu Pavla Markvarta. Do sídla loni také zavítali auditoři ministerstva financí i Evropské komise, kteří hodnotili chybovost při rozdělování dotací. Následně Evropská unie a stát přestaly dotace proplácet. Nedošlo tentokrát k pouhému pozastavení certifikace, kdy dotace dočasně proplácí stát a o peníze z EU nežádá, ale k úplnému přerušení toku peněz.