Výbor ROP Severozápad přijal korekce, kraje je nechtějí platit

Karlovy Vary – Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad bezvýhradně přijal plošnou korekci 2,6 miliardy korun, kterou radě udělila Evropská komise kvůli chybám při rozdělování a využívání dotací z Regionálního operačního programu Severozápad. Změnil tak své předchozí rozhodnutí, kdy korekci přijal podmíněně. Krok je to však spíše symbolický, regionální rada sama nemá peníze a není nikdo, kdo by chtěl korekci uhradit. Již mnoho měsíců se o placení přou kraje regionu soudržnosti (Karlovarský a Ústecký) s ministerstvem financí.

Rozhodnutí výboru severozápadní regionální rady je důležité pro ministerstvo pro místní rozvoj, které může Evropské komisi oznámit, že Česká republika nařízenou korekci přijímá. Předseda Regionální rady Severozápad Petr Navrátil (ČSSD) očekává, že brzy bude možné začít opět čerpat dotace pozastavené již před rokem. „Podle eurokomisaře Johannese Hahna není pro Brusel podstatné, kdo korekci uhradí. Do Bruselu žádné prostředky nejdou. Zajímá je jen to, jestli korekci Česká republika přijímá, nebo ne. Pokud jsme přijali, je možné z pohledu Bruselu program spustit,“ řekl Navrátil.

Ke skutečnému obnovení vyplácení dotací tak stačí „maličkost“ – aby 2,6 miliardy korun, které se vrátí do programu a budou se znovu rozdělovat, někdo zaplatil. Kraje se však k placení korekcí staví odmítavě. Již v březnu placení korekcí důrazně zamítli zastupitelé Ústeckého kraje, v Karlovarském kraji zatím definitivní rozhodnutí nepadlo. Zastupitelé budou rozhodovat v červenci, radní jim dnes doporučili, aby korekci odmítli. Vedení kraje poukázalo, že se rozcházejí informace z ministerstva financí a Evropské komise a stát neprojevil vůli problém sankce 2,6 miliardy korun řešit.

Ministerstvo financí také nechce korekci zaplatit. Nabízí pouze půjčku krajům. „Pokud kraje nebudou korekci platit, nebudou moci čerpat prostředky z Evropské unie,“ zopakoval mluvčí ministerstva Ondrej Jakob.