Stav nouze v Královéhradeckém kraji končí, zato Ústí teprve rozebírá zábrany

Hradec Králové – O zrušení stavu nouze na většině svého území požádal vládu po skončení záplav Královéhradecký kraj. Platit bude i nadále v okolí Vrchlabí a Jaroměře, kde povodně způsobily v rámci kraje největší škody. Stav nouze ještě platí i v dalších krajích, jihočeský hejtman již dříve oznámil, že o jeho odvolání požádá v polovině týdne. Stav nouze trvá také v Ústeckém kraji, kde byly záplavy nejrozsáhlejší. Potrvá do 28. června. V krajském městě teprve začalo rozebírání zábran, energetici dnes téměř po dvou týdnech na Ústecku a Děčínsku zrušili „svůj“ stav nouze. Ústecký kraj se jen stěží vrací do běžného života, například soudy v Ústí nad Labem začnou fungovat až příští týden.

V Královéhradeckém kraji zůstane stav nouze už jenom ve dvou správních obvodech – vrchlabském a jaroměřském. Právě zde jsou povodňové škody největší, mezi nejvíce poničené obce patří Rudník ve vrchlabském obvodu, obrovské škody jsou také v Krkonošském národním parku, v Jaroměři zase ještě radnice nerozhodla o osudu mostu, který rozvodněné Labe strhlo. V obou obvodech proto Královéhradecký kraj požádá o odvolání nouzového stavu až příští týden. Radnice totiž po odvolání stavu nouze musejí vyčíslit škody do sedmi dnů, v Rudníku či Jaroměři by to patrně nestihly.

Povodňové škody v celém kraji ještě nejsou konečné, vedení regionu však již může odhadnout přibližnou částku. „Myslím, že se dostanou někde k půl miliardě, možná přes půl miliardy korun,“ řekl hejtman Lubomír Franc. Velmi vážně postihla velká voda kromě Krkonoš, Rudníku a Jaroměře také Svobodu nad Úpou a Hostinné, navíc jsou na celém Trutnovsku poškozené silnice.

V Ústeckém kraji stav nouze potrvá do konce června

Jen v krajském městě Ústeckého kraje jsou podle dosavadních odhadů povodňové škody vyšší než v celém Královéhradeckém kraji, povodeň navíc nadobro skončila až v sobotu, kdy Labe kleslo pod úroveň prvního stupně. Nouzový stav v kraji potrvá do 28. června.

V Ústí nad Labem teprve začalo rozebírání protipovodňových zábran. Jejich demontáž potrvá zhruba týden, každý kus je totiž třeba zvlášť odstranit a vyčistit. Mobilní kovové prvky hrazení jsou v majetku města, ukládají se do areálu Městských služeb Ústí nad Labem.

Že přetrvává stav nouze, také znamená, že zlodějům hrozí přísnější tresty než obvykle. Naposled zaznamenali rabování v neděli v Terezíně, kde kdosi ukradl majiteli vyplaveného domu rozbrušovačku a kabely. „Zloděj využil krátkodobé nepřítomnosti majitele objektu, přelezl plot a ukradl rozbrušovačku, z otevřené dílny pak vzal ještě několik metrů kabelů,“ popsala událost policejní mluvčí Alena Bartošová s tím, že zloději hrozí až osm let vězení. Je to pátý podobný případ rabování, který policie v Ústeckém kraji v souvislosti s povodněmi řeší.

Pokud se rabováním bude zabývat Okresní soud v Ústí nad Labem, stane se tak nejdříve v příštím týdnu. Voda budovu okresního a krajského soudu vyplavila již potřetí od roku 2002 a zdůraznila její špatný stav. Ministerstvo spravedlnosti teď slibuje, že začne pro ústecké soudy hledat nové sídlo, zatím však musí úředníci a soudci zůstat ve vyplavené budově. Naplno začnou pracovat příští týden, zatím je uvnitř část úředníků, kteří vyřizují poštu, v objektu probíhá desinfekce a do přízemí se vrací nábytek. „Dnes jsme obdrželi kladný znalecký posudek od statika, do budov se můžeme vrátit. Čekáme ale ještě na posudek hygienika,“ sdělila mluvčí krajského soudu Irena Jeřábková.

Kraje sčítají škody po povodních (zdroj: ČT24)