Nová pražská „nekoalice“ TOP 09 a ČSSD zvolila Hudečka primátorem

Praha – Novým pražským primátorem zvolili zastupitelé Tomáše Hudečka (TOP 09). V pozici prvního náměstka pověřeného vedením města sice stál v čele Prahy již od konce května, nyní se ale díky podpoře své strany a také ČSSD stal již řádným primátorem. Město povede zřejmě do voleb v příštím roce. Jeho náměstky se stali dosavadní radní Václav Novotný, zastupitel Jiří Nouza a předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra. Do rady potom zastupitelé zvolili ještě zastupitele Jiřího Pařízka, Martina Dlouhého, Jana Vašíčka a Ludmilu Štvánovou. Někteří dosavadní radní naopak rezignovali, protože je jejich strana do rady již nenominovala. Rada tak je díky dohodě se sociálními demokraty menšinová, všichni její členové jsou z TOP 09. Obě strany ovšem odmítají, že by bylo možné považovat jejich spolupráci za koalici, ČSSD trvá na tom, že zůstává opoziční stranou.

Olomouckého rodáka Tomáše Hudečka zvolili zastupitelé TOP 09 a ČSSD primátorem přes kritiku opozice, která poukázala také na trestní stíhání předchozí rady – včetně samotného Hudečka. Radní čelí obvinění v kauze Opencard. „Nevím, když jsme odvolali jednoho obviněného primátora, proč máme zvolit dalšího obviněného primátora?“ řekl nezařazený zastupitel Bohumil Zoufalík. V projevu po zvolení Hudeček slíbil, že kdyby byl obžalován, rezignuje. Totéž slíbil ještě před svým zvolením primátorským náměstkem Václav Novotný – rovněž stíhaný kvůli Opencard.

Zvolení Hudečka a Novotného jejich stíhání však nezabránilo. Tomáš Hudeček získal 36 hlasů z 43 odevzdaných. ODS se volby primátora nezúčastnila. Totéž učinili její zastupitelé i při volbě náměstků. Ti nakonec dostali v případě Novotného a Vávry po 40 hlasech, Jiřího Nouzu zvolili náměstkem primátora zastupitelé 36 hlasy. Jejich zvolení ovšem vzbudilo nevoli části osazenstva sálu na Nové radnici. „Fuj!“ ozývalo se z lavice pro veřejnost. Zastupitelstvo potom zvolilo také čtyři kandidáty na další radní, kteří doplnili dva členy zbylé z dosavadní radní sestavy.

Rada tak nakonec má pouze deset členů oproti dřívějším jedenácti. „Poslední místo zůstává neobsazené,“ řekl Tomáš Hudeček. Zákon podle něj ukládá zastupitelům zvolit všech jedenáct členů rady pouze na prvním zasedání po volbách. „Nyní je podle zákona možné mít desetičlennou radu. Pokud bude politická vůle, tak jedenáctý radní bude dovolen,“ dodal.

Nová pražská rada

  • primátor: Tomáš Hudeček (odpovídá za rozvoj města, územní plán)
  • 1. náměstek primátora: Jiří Vávra (odpovídá za majetek, finance a hospodaření)
  • gesční náměstek primátora: Václav Novotný (odpovídá za kulturu, památky, cestovní ruch)
  • náměstek primátora: Jiří Nouza (odpovídá za dopravní infrastrukturu a životní prostředí)
  • radní pro dopravu: Jiří Pařízek
  • radní pro IT a evropské fondy: Eva Vorlíčková
  • radní pro veřejnou správu, legislativu, sport a volný čas: Lukáš Manhart
  • radní pro majetek a podnikání: Jan Vašíček
  • radní pro školství: Ludmila Štvánová
  • radní pro zdravotnictví a sociální věci: Martin Dlouhý

Rezignovali dva radní, TOP 09 už je nechce

Další dva dosavadní radní rezignovali, nikoli však kvůli obvinění, nýbrž proto, že ztratili podporu své strany. Do nové rady již TOP 09 nenominovala někdejší radní pro školství, sport a volnočasové aktivity Helenu Chudomelovou ani náměstka pro investice a infrastrukturu Pavla Richtera. „Kolegům v radě přeji, ať se jim podaří vše, co jsme společně začali a co je v zájmu Prahy,“ dodal.

Kromě rady TOP 09 s ČSSD nově obsadí zastupitelské výbory. Sociální demokraté získají výměnou za podporu menšinové rady kontrolu nad osmi z jedenácti výborů, ačkoli ODS žádala pro sebe například kontrolní výbor s tím, že je nejsilnější opoziční stranou.

Nový primátor bude bez řetězu

Tomáš Hudeček se rozhodl, že jako řádně zvolený primátor nebude nosit tradiční symbol své funkce – řetěz. Přirovnal ho k Tolkienovu Jednomu prstenu a prohlásil, že svého nositele příliš tíží a nejde sundat. „Myslím, že mu bude dobře, aspoň to následující období, v Muzeu hlavního města Prahy, kam jej předám,“ poznamenal Hudeček.

Tomáš Hudeček po volbě primátorem:

„V Praze se za hodně peněz hraje málo muziky. Nikdo se nezajímá o to, jak se tu lidem žije, přitom spokojenost a štěstí obyvatel by měly být klíčové.“

Tomáš Hudeček a primátorský řetěz
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Koalice ČSSD a TOP 09? Strany to odmítají, opozice má jasno

Volba primátora i radních byla tajná, v úvodní rozpravě řečníci kritizovali podporu TOP 09 sociálními demokraty. Ačkoli zástupci ČSSD zdůraznili, že zůstávají v opozici, podle nezastupitelských stran, zastupitelů ODS nebo některých starostů městských částí faktickou opozicí nejsou. „Buďte upřímní, když ne vůči politickým partnerům, tak vůči občanům, a nazývejte věci pravým jménem,“ řekla zastupitelka ODS a bývalá radní Aleksandra Udženija.

Předchozí primátor Bohuslav Svoboda potom řekl, že spolupráci TOP 09 a ČSSD jinak než koalicí nelze nazývat. „V komunální politice se jinak než v koalici vládnout nedá. Potřebujete nadpoloviční většinu hlasů. Ta koalice ale bude velmi náročná, protože ČSSD je velmi zkušený politický hráč a bude chtít prosazovat svou politiku,“ varoval nového primátora Hudečka a jeho spolustraníky.

Místopředseda pražské ČSSD Karel Březina ovšem kritikům spolupráce s TOP 09 vzkázal, že obě strany nenalezly žádné jiné řešení situace po rozpadu koalice TOP 09 a ODS. Za vhodné by přitom Březina považoval předčasné volby, to ale v Praze takřka není možné. „Museli by se vzdát mandátů všichni zastupitelé i jejich náhradníci,“ poukázal. Alternativou by tak podle Březiny byl pouze „chaos a neřízení Prahy“. Nový primátor potom označil spojení s ČSSD za „sňatek z donucení“.

První krok nové rady – garance za tramvaje

Krátce po ukončení volby primátora, jeho náměstků a dalších členů rady zastupitelé schválili první z položek, na které se ČSSD a TOP 09 dohodly v dokumentu 500 dnů pro Prahu. Město poskytne svému dopravnímu podniku osmimiliardovou směnku, aby mohl pokračovat v nákupu nových tramvají Škoda 15T. Podnik musí do konce srpna uhradit 4 miliardy korun za tramvaje, které Škoda dodala loni, a dalších 4,5 miliardy zaplatí za vozy letos a napřesrok. Pravděpodobně si na to půjčí od České spořitelny a Československé obchodní banky, jejichž společnou nabídku vyhodnotil jako nejvýhodnější. Dopravní podnik bude půjčku splácet zhruba deset let, bude však moci pokračovat v obměně vozového parku, díky novým tramvajím může vyřazovat ty nejstarší ze 70. a 80. let minulého století.

Jednání zastupitelstva
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

ODS zakouší opoziční roli poprvé

Novou radu volí pražští zastupitelé přesně čtyři týdny od chvíle, kdy po rozpadu koalice ODS s TOP 09 odvolali občanskodemokratického primátora Bohuslava Svobodu a část radních za ODS a zbylí jejich kolegové vzápětí rezignovali. V tomto volebním období vzniká již třetí rada, pod vedením Bohuslava Svobody se totiž vystřídaly koalice ODS a ČSSD, kterou následovalo spojení ODS a TOP 09. Občanští demokraté nezasedali pouze v těchto radách, ale i ve všech předchozích od roku 1991, kdy se stal primátorem Milan Kondr. Potom se v čele města vystřídalo dalších pět členů ODS. Teprve nyní, poprvé od svého vzniku, tak ODS zakouší, jak vypadá pražský magistrát z opozičních lavic.