Bouřky prošly přes Čechy, zastavily železnici, blesk zapálil dům

Karlovy Vary/Kladno – Bouřkové pásmo spojené se silnými nárazy větru a místy i přívalovými dešti a kroupami postupovalo v noci na dnešek ze západních Čech přes střední Čechy a Ústecký kraj do kraje Libereckého a Královéhradeckého. Nejprudší byla bouře v Karlovarském kraji, kde přívalový déšť vytopil některé obce, voda zaplavila také silnice v centru Karlových Varů. Následky bouřky poškodily železniční trať z Karlových Varů do Chebu tak vážně, že se na ni vlaky vrátí až odpoledne. Ze západu Čech se potom bouře posunula do jejich středu, na Kladensku zapálil blesk střechu domu.

Aktuální vývoj radarových dat sledujte přímo na stránkách ČHMÚ.

Vážný dopad měly bouřky na železnici

Podle webu Českých drah musel být před 20:00 zastaven provoz na železnici v úseku mezi Tršnicí a Kynšperkem nad Ohří, kde byla podemletá trať a poškozené trakční vedení. Vlaky po ní nepojedou do odpoledne, SŽDC chce zprovoznit alespoň jednu kolej po třetí hodině. Protože souběžně probíhá výluka z Karlových Varů do Chodova, jezdí náhradní autobusy v celém úseku z krajského města až do Chebu, pouze osobní vlaky pendlují po krátkém nepostiženém úseku mezi Kynšperkem a Chodovem.

Další trati zasažené bouřkou byly lokálky v Plzeňském kraji, Podkrkonoší a na pomezí Středočeského a Královéhradeckého kraje, na nich ale SŽDC do rána provoz obnovila.

Popadané stromy vystřídaly vytopené domy

Hasiči měli hodně práce celou noc, její náplň se ale postupem času měnila. „V první polovině noci, asi od 18:00 do 22:00 jsme jezdili hlavně ke spadaným stromům, které zablokovaly silnice. Později zase převažovalo odčerpávání vody z domů a sklepů,“ popsal mluvčí hasičů Martin Kasal. Záplavy v obcích způsobila voda stékající z kopců, ale také rozvodněné potoky, které nevydržely prudké přívaly. Koryto voda opustila například v Nebanicích na Chebsku, kde lidé předem postavili hráz z pytlů s pískem.

V Kynšperku nad Ohří zaplavila voda sklepy několika domů v ulici Petra Bezruče. Podle obyvatele vytopeného domu Petra Vavroušky k záplavě zřejmě přispěly i stavební úpravy v okolí. „Dříve tady bývaly široké odtoky,“ poukázal.

Nebezpečnou situaci způsobilo počasí v Plzni. Vítr uvolnil lešení, které je postaveno kolem budovy banky. „Hrozilo, že se zřítí. Hasiči uzavřeli ulice a společně s technikem stavební formy lešení narovnali a zajistili,“ popsala mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová.

Po zásahu bleskem vzplál dům

Plné ruce práce měli v noci také středočeští hasiči. V kraji především padaly stromy, vypukl však i požár. V obci Lhota na Kladensku vzplála po zásahu bleskem střecha dvoupodlažního rodinného domku. Hořela asi polovina střechy a částečně i podkroví. Čtyři členové rodiny, která v domě žije, podle mluvčí hasičů Lenky Kostkové neutrpěli zranění. Požár způsobil asi milionovou škodu.

Květen byl sice v Česku chladný, ve světě však obzvlášť teplý

Bouřky v Česku ukončily extrémně teplý týden, kterému ovšem předcházely týdny a měsíce chladné a upršené. Podle meteorologů ale počasí v Česku vůbec neodpovídalo celosvětovému klimatu, letošní květen byl totiž třetí nejteplejší v historii, resp. od roku 1880, kdy americký Národní úřad pro oceány a ovzduší začal vést klimatické záznamy. Průměrná celosvětová teplota byla v květnu 15,46 stupně Celsia, neobvyklé teplo zavládlo například na severní Sibiři, v západním Rusku, severní Evropě, ale také v Austrálii.

Karlovarsko zasáhly silné bouřky (zdroj: ČT24)