Muž unesl bývalou přítelkyni, policie ho zastřelila

Jirkov - Policisté v noci v Jirkově na Chomutovsku zastřelili 41letého muže, který držel rukojmí. Podle serveru Týden.cz muž unesl svoji bývalou přítelkyni a odmítal ji pustit. Policie ho podezřívala ze znásilnění, zbavení osobní svobody, vydírání a braní rukojmí. Případ šetří i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„Policisté zásahové jednotky byli nasazeni k zadržení muže podezřelého z několika závažných trestných činů násilného a mravnostního charakteru. Muž měl v tu dobu u sebe ženu, kterou dva dny držel jako rukojmí,“ popsala policejní mluvčí Alena Bartošová. Muž podle ní vyhrožoval, že ženu zabije. „Policisté zásahové jednotky nebezpečného muže zneškodnili v okamžiku, kdy hrozilo bezprostřední ohrožení života poškozené,“ dodala.

„Případ jsme si převzali. Je to standardní postup v případě, kdy dojde k zranění nebo úmrtí při policejním zásahu,“ vysvětlila mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Výběr případů, kdy byl při policejním zásahu usmrcen člověk:

  • 1. února 2012 - Při pronásledování kradené dodávky na pražském Zlíchově použil jeden ze zasahujících policistů služební zbraň. Učinil tak v situaci, kdy se ho pronásledovaný řidič snažil autem srazit, a přímo tak ohrožoval jeho život. Po střelbě zůstala ve voze mrtvá spolujezdkyně.
  • 29. března 2012 - Policista zastřelil při zásahu v Otrokovicích duševně nemocného muže. Muž ohrožoval policistu sekerou.
  • 4. května 2012 - Při střetu policejního Volkswagenu Passat a motorky v Dobříši na Příbramsku zemřel dvaadvacetiletý motocyklista. Policista byl obviněn z usmrcení z nedbalosti.
  • 1. března 2013 - Sedmnáctiletý řidič, který ujížděl policejním hlídkám, zemřel při nehodě na 119. kilometru dálnice D1. Řidiče sledovaly hlídky kvůli podezření, že nemá k jízdě oprávnění. Policie uzavřela dálnici, mladík pak narazil do jiného auta.