Smrt čeká na náchodské silnici na řidiče i chodce

Hradec Králové – Silnice I/33 z Hradce Králové do Náchoda je v poslední době obzvlášť nebezpečná. K nástrahám cesty samotné přibylo množství řidičů, kteří ji nerespektují a způsobují nehody. Kvůli množství úmrtí se na ni zaměřili policisté, kteří jen během července viděli přes tisíc přestupků.

Od otevření hradeckého úseku dálnice D11 se ze silnice Hradec – Náchod stala nejdůležitější spojnice Čech s Polskem. Silnice je však nebezpečná a místy až zákeřná sama o sobě, řidiči ovšem situaci na ní ještě zhoršují. Nejvíce si na ně stěžují obce, kterými silnice prochází. „Je to strašně nebezpečná komunikace, je těžké přejít ji. Jezdí nám po městě klidně stovkou,“ uvedla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. Mnoho řidičů potom přiznává, že se náchodské silnici raději vyhýbá.

Od června se na ni zaměřili policisté. Bez větší snahy se před jejich zraky odehrálo na tisíc přestupků. „Nedovolená rychlost jízdy, předjíždění v místech, kde je to zakázáno,“ vyjmenoval ty nejčastější vedoucí královéhradecké dopravní policie Petr Dušek. Podle policistů jsou největší potíže s polskými řidiči. „Jede polský řidič s vysílačkou, a když vidí, že nikde nestojí policejní kontrola, jedou. Jsou bezohlední a nebezpeční,“ upozornila policistka Zuzana Bártová.

Policisté věří, že intenzivní letní dohled nad silnicí I/33, ke kterému používali i vrtulník, zabral – tím spíše, že do terénu vyrazili i úředníci radnic, takže odpadlo zdlouhavé správní řízení. „Padlo třináct zákazů řízení přímo na místě. Jelikož se to velmi osvědčilo, budeme i nadále ve velmi úzkém kontaktu se správními orgány,“ poznamenal Petr Dušek. Policisté upozorňují, že budou náchodskou silnici pečlivě kontrolovat i po prázdninách.

Vlastimil Weiner o nebezpečné silnici (zdroj: ČT24)