Na zimu se chystá i Krkonošský národní park

Pec pod Sněžkou - Před blížící se zimou mají v Krkonoších napilno nejen správci lyžařských areálů, ale i strážci národního parku. Musejí sundat stovky dřevěných informačních tabulí, aby tak prodloužili jejich životnost. A rušno je i v truhlárně, která se rovnou pouští do oprav. Ročně jich tady opraví až čtyři sta.

Sundávání informačních tabulí nejrůznějších tvarů a velikostí je teď jednou z hlavních činností strážců parku. Už brzy by jim práci mohlo pořádně zkomplikovat počasí. „Je to kvapík, spěcháme, co nevidět tu může být až metr sněhu,“ řekl strážce parku Ondřej Moštěk. „Začíná se od hřebenů, tam sníh napadne nejdřív a už neroztaje,“ doplnil ho jeho kolega Michal Skalka.

Ochranáři během pár dnů odmontují téměř 900 kusů dřevěných tabulí. Těch, co nemají význam pro zimní turistiku. Zůstanou pouze výrobky, které sníh nemůže poškodit. „Pokud bychom dřevěné cedule z terénu neodvezli, tak by nám vydržely tak třetinu doby,“ řekl Skalka.

V truhlárně pro turisty vznikají i další věci, jako například přístřešky a lavičky. Po celém národním parku návštěvníkům slouží téměř čtyři tisíce dřevěných výrobků.

Na zimu se chystá i Krkonošský národní park (zdroj: ČT24)