Ještě podpoří cestovní ruch a potom ROP Severozápad skončí

Ústí nad Labem – Poslední část evropských peněz dá Regionální operační program Severozápad na cestovní ruch. Dotační výzvu učinil dnes, podle předsedy regionální rady Petra Navrátila (ČSSD) je to zřejmě zcela poslední výzva celého programu. V příštím rozpočtovém období se zřejmě na regionální úrovni NUTS II budou evropské dotace rozdělovat jinak. Půl roku po svém obnovení tak ROP Severozápad spouští svoji labutí píseň.

Žádosti o dotace na podporu cestovního ruchu v Karlovarském a Ústeckém kraji bude Úřad Regionální rady Severozápad přijímat do 22. ledna, v průběhu příštího roku také proplatí poslední peníze. „Pokud by ještě v příštím roce v programu zbyly nějaké peníze, je teoreticky možné, že vypíšeme ještě jednu malou rychlou výzvu zřejmě v září. Bude to ale záviset hlavně na čerpání peněz od žadatelů,“ upozornil předseda rady Petr Navrátil. V roce 2015 se ještě bude úřad regionální rady zabývat administrativou, potom zřejmě zanikne, v příštím dotačním období se totiž budou peníze pro regiony rozdělovat jinak.

Ačkoli ROP Severozápad rozděloval evropské peníze od roku 2007, to, že nakonec patrně stihne rozdělit všechny, je velké překvapení. Déle než na rok totiž Evropská komise činnost programu pozastavila kvůli podezření na chyby při rozdělování a využívání dotací. Policie také vyšetřovala možné manipulace s rozdělováním peněz, soud už poslal do vězení jednoho ze čtyř dosavadních ředitelů dotačního úřadu, další dva jsou obviněni. Program tak znovu začal vypisovat výzvy až v září. O to větší dotační smršť se v posledních měsících strhla. „Je to malý zázrak, podařilo se to hlavně díky tomu, že jsme letos po znovuspuštění programu proplatili asi tři miliardy korun žadatelům, kteří na to čekali. Jinak by je Česká republika musela vrátit do Bruselu,“ uvedl Petr Navrátil.

Zda opravdu příjemci dotací zužitkují všechny peníze, se ukáže v červenci, kdy budou muset mít prostaveno alespoň 15 procent projektů. Problémy by podle Navrátila mohla zůsobit například odvolání neúspěšných účastníků tendrů.

Ačkoli se ROP Severozápad blíží k okamžiku, kdy rozdělí všechny „své“ evropské peníze, kauzy s ním spojené budou rezonovat ještě dlouho. Kromě trestního stíhání dvou bývalých ředitelů úřadu regionální rady, někdejšího náměstka ústecké hejtmanky a dalších jsou to také spory s příjemci dotací, jejichž projekty označily loňské audity za problematické. Regionální rada jim teď účtuje pokuty – často v řádu milionů. Od příjemců, mezi nimiž jsou především města a obce i oba kraje regionu soudržnosti, přicházejí odvolání i žaloby. Vesměs jsou přesvědčeni, že žádné chyby neudělali a vysoké sankce platit nechtějí.