Na D1 bouralo 20 aut, do pondělí hrozí ledovka

Praha - Dálnici D1 ve směru na Brno uzavřelo před polednem několik dopravních nehod, při kterých se srazilo až 20 aut. Na dálnici se vytvořila šest kilometrů dlouhá kolona. Několik lidí utrpělo lehčí zranění. Kolem 15:30 už byla dálnice ve všech průzích průjezdná. Nehodu pravděpodobně zapříčinilo ostré dopolední slunce. Meteorologové na dnešek zároveň varovali většinu krajů před náledím. Na Moravě a východě Čech hrozí tvorba silné námrazy a ledovky až do pondělního dopoledne.

Provoz na dálnici D1 ve směru na Brno dnes před polednem mezi 63. a 66. kilometrem omezila série dopravních nehod. Dálnice byla kolem 14:00 zcela uzavřena kvůli odklízení nehod, do té doby se projíždělo jedním jízdním pruhem. „Nejednalo se o nic závažného,“ uvedl mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek. Podle mluvčí středočeských hasičů Lenky Kostkové nebylo potřeba ani nikoho vyprošťovat. Zároveň vyvrátila informace, že některá auta na D1 hoří.

Mluvčí krajských záchranářů Tereza Vojtová doplnila, že situaci ze vzduchu pomáhal monitorovat vrtulník, informace z místa nehody byly totiž zmatené. „Mezitím bylo k nehodám vysláno pět sanitních vozů. Letecká záchranná služba na místě nehody přistála, ale později byla odvolána, protože nikdo z účastníků nehod neutrpěl těžké zranění,“ doplnila Vojtová. Nehodu pravděpodobně zapříčinilo dopolední ostré slunce, které oslepovalo řidiče. Kvůli mlze se potom bouralo na 220. km směrem na Vyškov.

Na silnicích hrozí námraza i ledovka

Silná námraza se podle meteorologů bude tvořit ode dneška až do pondělních 11:00 na Vysočině, Jesenicku, Olomoucku a Šumpersku v Olomouckém kraji a na Bruntálsku a Opavsku v Moravskoslezském kraji. Na Vysočině, Jihomoravském kraji a většině území Olomouckého a Pardubického kraje také hrozí od dnešních 15:00 až do pondělí ledovka.

Meteorogové na dnešek varovali před námrazou, která se má tvořit skoro v celém Česku. Na Moravě a východě Čech hrozí tvorba silné námrazy a ledovky až do pondělního dopoledne. Ledovka může postihnout i západ a sever Čech. „Na Českomoravské vrchovině, zejména ve východní polovině, a také ve vyšších polohách na severu Moravy a Slezska přetrvává silná námraza. Vzhledem k pokračující inverzi bude tvorba námrazy dále pokračovat,“ oznámili pracovníci ČHMÚ.

Výhled počasí na leden

V polovině ledna mohou podle meteorologů teploty spadnout až na minus 18 stupňů Celsia. V následujících čtyřech týdnech by měly být teploty ale spíše průměrné či nadprůměrné.

„Nejvíc se tvoří námraza tam, kde je hodně vysoká vlhkost, čili tam, kde je hodně hustá mlha, nebo v nízkých mracích. Když ještě zesílí vítr, tvorbu námrazy velice silně podpoří,“ uvedla meteoroložka ČT Taťána Míková. V minulých dnech způsobila námraza problémy zejména energetikům. Na Vysočině pod tíhou ledu padaly dráty i samotné sloupy elektrického vedení. Několik vesnic kvůli tomu bylo bez proudu.

Do pondělí platí výstraha před náledím a ledovkou (zdroj: ČT24)