Na Zlínsku vybírají nového senátora místo Okamury, zájem je malý

Zlín – Ve 14 hodin začali voliči na Uherskohradišťsku a Zlínsku vybírat nového senátora či novou senátorku. O volby ale moc velký zájem není, k urnám do dnešního večera přišlo jen asi 13 procent voličů. Vítěz nebo vítězka volebního klání nahradí v obvodě číslo 80 předsedu hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamuru. Tomu senátorský mandát zanikl poté, co se loni na podzim stal poslancem. První kolo voleb skončilo dnes ve 22 hodin, zítra bude pokračovat od 8 do 14 hodin.

Voliči mají na výběr celkem devět kandidátů, o dva více než při posledních volbách v roce 2012. Volební obvod 80 zahrnuje 79 měst a obcí. Při posledních volbách v říjnu 2012 bylo v obvodě zapsáno přes 99 300 voličů.

Volební účast se u řádného termínu  v minulosti pohybovala okolo 45 procent. Protože jde o doplňovací volby, kandidáti očekávají spíše nižší účast kolem 20 procent.

Seznam kandidátů v doplňovacích volbách do Senátu – volební obvod č. 80:

(seřazeno podle čísla kandidátky)

(1)  Úsvit – Pavel Talaš (68), lékař

(2)  NEZ – Jana Juřenčáková (51), předsedkyně Sdružení místních samospráv

(3)  KSČM – Radomír Rafaja (69), zlínský zastupitel

(4)  Piráti – Luděk Maděra (70), důchodce

(5)  ODS – Libor Lukáš (52), bývalý hejtman

(6)  KDU-ČSL – Patrik Kunčar (40), starosta Uherského Brodu

(7)  STAN & ZHN – Zuzana Lapčíková Zdráhalová (45), hudebnice a pedagožka

(8)  Svobodní – Jiří Remeš (45), podnikatel

(9)  ČSSD – Milena Kovaříková (55), krajská zastupitelka

Více informací o jednotlivých kandidátech si můžete přečíst zde.

Další podrobnosti k těmto volbám najdete na webové stránce www.volby.cz.

Kdo půjde volit?

Do obvodu č. 80 spadá jižní část okresu Zlín ohraničená na severu obcemi Tlumačov, Otrokovice, Tečovice, Oldřichovice, Karlovice, Lhota, Bohuslavice u Zlína, Březnice, Březůvky, Provodov, Horní Lhota, Slopné, Loučka, Haluzice, Vlachovice, Brumov-Bylnice, severní část okresu Uherské Hradiště a na jihu obce Lopeník, Bánov, Uherský Brod, Drslavice, Hradčovice, Nedachlebice, Bílovice, Topolná, Babice, Sušice, Traplice a Jankovice.

Pokud nikdo z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů, uskuteční se příští týden (17. a 18. ledna) ještě druhé kolo. Nový senátor zasedne v horní komoře jen na zbytek původního Okamurova mandátu, tedy do podzimu 2018.

Sám Tomio Okamura je v obvodu stejně aktivní jako při minulých volbách – v kampani totiž podporuje kandidáta svého hnutí Úsvit přímé demokracie Palva Talaše. Ten je zároveň otcem Okamurovy přítelkyně.