Anonym si přál být policistou

Brno/Zlín – Policisté odhalili dalšího anonyma, který vyhrožoval bombou. Nejen v tomto případě uspěli i zásluhou nejmodernějších digitálních technologií. Za loňský rok vypátrali šest volajících z deseti.

Pracoval jako člen ochranky v obchodním centru a chtěl si zpestřit pracovní dobu. Byl přesvědčený, že se na něj nepřijde, volal celkem čtyřikrát. Bavilo ho pomáhat s evakuací lidí. Přál si být policistou. „Pokaždé měnil hlas. Jednou se vydával za romskou spoluobčanku a mluvil jako žena, jindy si zacpal nos. Nebo se vydával za Brňáka a mluvil hantecem,“ uvedla kriminalistka Olga Pifková. K odhalení anonyma pomohla náhoda. Policistka, i přes maskování, poznala v telefonu hlas muže, se kterým se nedávno setkala u jiného výslechu. Tam vystupoval jako svědek.

Reportáž Luboše Dostála a Ivy Zigmundové (zdroj: ČT24)

V boji s autory vymyšlených bombových útoků se kriminalistům začíná dařit. Ze 190 případů jich loni vyřešili 119. O čtyři desítky víc než v roce 2012. Pomáhá jim v tom třeba to, že na operačních střediscích prakticky ihned vidí číslo volajícího, místo, odkud volá a i nejbližší volnou hlídku. To do teď nebylo.

Autory anonymů jsou často lidé pod vlivem alkoholu, ale třeba i takoví, kteří se chtějí vyhnout řešení nějakého sporu. Například při evakuaci zlínského justičního paláce. Vymyšlená zpráva o výbušnině na tři hodiny zaměstnala desítky policistů, hasičů a soudcům zastavila práci. „Veškerá jednání musela být přerušena. Odjelo eskortní vozidlo s osobami, které jsou vězněny, takže všechno zkolabovalo,“ potvrdil soudce Okresního soudu ve Zlíně Dušan Beránek.

Policie v akci
Zdroj: ČT24

Anonyma ze Zlína se kriminalistům zatím chytit nepodařilo, ten brněnský už ale čeká na soud. Hrozí mu pět let vězení a bude muset uhradit i způsobené škody. Třeba muž z Plzeňska, který vyhrožoval otrávením vody, hasičům a vodárně zaplatil deset tisíc.