Hustý sníh a ledovka blokovaly silnice na východě země

Zlín/Ostrava - Ve Zlínském a Moravskoslezském kraji dnes silně sněží, některé silnice jsou neprůjezdné a nahlášeno je několik nehod. Na některých tazích uvízla nákladní auta. Nepříznivé počasí přitom východ republiky jen tak neopustí. ČHMÚ varuje, že na Zlínsku náledí vydrží až do zítřejšího rána a ještě dnes napadne až deset centimetrů sněhu. Na severu Moravy se situace už postupně uklidňuje.

Uvízlé kamiony zablokovaly kvůli ledovce silnice mezi Valašským Meziříčím a Krhovou na Vsetínsku, u obce Morkovice-Slížany na Kroměřížsku. Na severní Moravě dopoledne stála silnice I/56 spojující Ostravici na Frýdecko-Místecku a hraniční přechod se Slovenskem.

„Nyní už je silnice pro osobní automobily průjezdná. Ovšem se zvýšenou opatrností. Nákladní automobily policisté na místě z preventivních důvodů odklánějí na objízdnou trasu,“ řekla po 14:00 mluvčí moravskoslezských silničářů Šárka Vlčková.

Na silnici z Ostravice na Slovensko jsou podle ní problémy každou zimu. Je to tím, že kvůli blízkosti nádrže Šance s pitnou vodou nemohou silničáři tuto horskou silnici ošetřovat chemicky, ale jen inertním posypem. „Nejhorší je, když tam vyjede kamion, který je ne moc dobře vybavený na zimu a zasekne se. Ať děláme, co děláme, to moc ovlivnit nemůžeme a opakuje se to každou zimu,“ uvedla mluvčí silničářů.

Dopravu v Moravskoslezském kraji komplikuje husté sněžení

Vlčková odpoledne konstatovala, že silnice v Moravskoslezském kraji jsou sjízdné, většinou ale se zvýšenou opatrností. Silnice první třídy jsou po chemickém ošetření mokré a místy na nich zůstávají zbytky sněhu. Podobná je situace i v Ostravě.

Na Zlínsku kvůli ledovce, mrznoucímu sněhu nebo dešti se sněhem musejí být řidiči opatrní například na kopci Sirákov mezi zlínským a vsetínským okresem, kopci Petrůvka u Luhačovic, ve Zlíně či v buchlovských kopcích. Namrzlá může být rovněž silnice na Hrabyňském kopci na Opavsku. Na hlavních tazích ve Zlínském kraji leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření, silnice jsou sjízdné s opatrností, dohlednost je kvůli sněžení snížena.

Ledovka na D1
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Na severu Moravy sněžení odpoledne postupně ustalo a situace se na silnicích zlepšila. Opětovné komplikace ale mohou nastat večer, v noci či ráno. Hrozí vznik náledí.

Na Zlínsku je od rána zataženo a vane mírný vítr. Teploty se pohybují od minus jednoho do dvou stupňů Celsia. Srážky by podle meteorologů měly večer ustávat a oblačnost ubývat, ledovka na silnicích prý ale vydrží až do čtvrtečního rána.

Český hydrometeorologický ústav vydal pro Zlínský kraj kvůli sněžení a náledí výstrahu. „Ve středu očekáváme na východě a severovýchodě území až do večera sněžení, v nižších polohách přechodně déšť se sněhem, na jihovýchodě i déšť,“ varovali meteorologové s tím, že v okresech Vsetín, Nový Jičín a Frýdek Místek může do středečního večera napadnout pět až deset centimetrů. V polohách nad 600 metrů až 25 centimetrů nového sněhu.