Děčínští policisté objasnili krádež aut za více než 2 miliony korun

Děčín - Děčínští policisté objasnili krádež devíti vozů na severu Čech a v Rakousku. Škoda je 2,2 milionu korun. Jeden z pachatelů je stíhán vazebně, druhého převzala rakouská policie. Osobní automobily začaly mizet začátkem letošního ledna. Za třicet dnů jich bylo devět, z toho šest v Ústeckém a Libereckém kraji a další tři v Rakousku.

Na stopu vazebně stíhaného šestačtyřicetiletého pachatele z Českolipska přivedla policisty náhoda. „Pachatel zapadl s autem v bahně na Dobrné (na Děčínsku), chtěl se nechat vytáhnout a právě člověk, jehož oslovil s žádostí o pomoc, přivolal policii. Muž odjel, ale získali jsme jeho popis,“ vysvětlil dnes šéf děčínské kriminálky Martin Hlava.

Detektivové posléze objevili garáž, kterou si muž pronajímal na Děčínsku. V ní kradené vozy rozebíral. „Čekali jsme, že bude krást dál u nás, ale přesunul se až do Rakouska, proto jsme jeho činnost museli zastavit,“ uvedl kriminalista.

Na cestu do Rakouska si pachatel, jenž neměl řidičské oprávnění, vzal podle Hlavy na pomoc devětatřicetiletého muže. Oba zadržela policie na konci února při jízdě do Havlíčkova Brodu na sjezdu z dálnice. „Mladší je stíhán na svobodě, vyžádala si ho rakouská policie,“ doplnil Hlava.

Oba muži byli v minulosti trestně stíhání. Za krádež jim hrozí až osm let vězení. Podle Hlavy se ani jeden ke krádežím nepřiznal. Při vyšetřování policisté zajistili v pronajímané garáži tři rozebraná vozidla a náhradními díly z dalších tří odcizených aut.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/Lehtikuva/Matti Björkman

Ústecký kraj patří společně s Moravskoslezským krajem a Prahou k regionům na špici v žebříčku odcizených vozů. Od začátku letošního roku v okrese Děčín zmizelo v rukou zlodějů 29 osobních aut.

Podle Hlavy se nejvíce krade v létě, kdy přibývá případů v rekreačních oblastech. Pachatelé jsou podle kriminalisty lépe vybaveni než v minulosti a neberou už ohledy na to, zda kradou auto s děčínskou nebo německou poznávací značkou.