Šest oprav naráz aneb závěrečná smršť dotací z ROPů

Praha – Regionální operační programy koncem roku splasknou a po dalším roce úřadování zcela zaniknou. Nyní je proto potřeba vyčerpat z nich všechny peníze, které zbývají. V krajích se proto strhla smršť žádostí o evropské peníze a jednotlivé stavby postupně začínají. Protože jde často o silniční projekty, na některých místech nyní nastane období chaosu. První náznak již pocítily Pardubice, kde se sešly dotace tak, že město a kraj zahájily opravy hned dvou frekventovaných ulic. Ovšem právě pardubicko-hradecko-liberecký ROP v době vrcholících žádostí o dotace postihla korupční aféra a nikdo teď neví, zda v regionu nebude s posledními dotacemi problém.

Integrovaný regionální operační program v novém rozpočtovém období EU nahradí dosavadní jednotlivé regionální operační programy a ty se nyní snaží po sedmi letech plných skandálů udělat na závěr co nejlepší dojem a rozdat přidělené evropské peníze do posledního haléře. V řadě případů to ale přinese týdny i měsíce problémů. Například ROP Střední Čechy podpoří 43 dopravních staveb. Protože musí skončit co nejdříve, probíhají současně. V Brandýse nad Labem tak jsou rozkopané čtyři ulice a brzy přibudou další dvě. 

Končí rozdělování evropských dotací z ROP, jedna stavba stíhá druhou (zdroj: ČT24)

Po oslabení koruny přibyly stamiliony, ROP je musí na poslední chvíli rozdělit

Podle Václava Chytila, pověřeného ředitele Úřadu Regionální rady Střední Čechy, který evropské dotace přiděluje, přišla dotační smršť na poslední chvíli především proto, že se do regionálních operačních programů až nyní dostaly dodatečné peníze. „ROP Střední Čechy je alokován částkou 572 milionů euro. Tato částka v přepočtu na koruny tvoří 14 až 15 miliard korun podle toho, s jakým kurzem momentálně pracujeme. V listopadu minulého roku byla krokem ČNB devalvována koruna a tímto krokem nám disponibilní zdroje, se kterými pracujeme, narostly zhruba o 400 milionů korun,“ vysvětlil Chytil. V ROP Střední Čechy zůstalo i dalších 800 milionů díky úsporám z dosavadních výběrových řízení.

Pověřený ředitel úřadu ROP: "Jsou vytvořeny veškeré podmínky pro to, aby byla celá alokace ROP Střední Čechy vyčerpána." (zdroj: ČT24)

Podobná jako ve středních Čechách je situace i v dalších regionech a projevuje se to například i množstvím dopravních uzavírek. Například v Pardubicích v březnu začaly práce na třídě Míru a v ulici Jana Palacha. Třída Míru bude rozkopaná celý rok, zatímco po ulici Jana Palacha a 17. listopadu se budou dělníci postupně posunovat a v létě se dostanou do blízkosti třídy Míru – tím pádem hrozí ochromení centra města. Velké opravy silnice se chystají také v Karlovarském kraji, kde kraj s přispěním evropských peněz opraví 22 úseků svých silnic a postaví dva obchvaty.

Karlovarský kraj dostane z ROP Severozápad miliardu na silnice (zdroj: ČT24)

Potíže ROP Severovýchod: Přijdou opravdu slíbené dotace?

Právě Pardubice a Pardubický kraj, které si rozdělily dotace na opravy jednotlivých ulic, však spolu se dvěma sousedními regiony nejistě hledí k Bruselu. Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj totiž mají společný regionální operační program, který nyní, v době vrcholícího rozdělování dotací, postihla korupční aféra. Podle protikorupční policie se uplácelo při zařizování dotací na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény a oddychové zóny Perštýn v Liberci. Policie v souvislosti s oběma projekty, které získaly příslib dotací, ty ale dosud vyplaceny nebyly, obvinila bývalého libereckého zastupitele Jiřího Zeronika a také dva pracovníky stavební firmy Metrostav či zaměstnance Úřadu Regionální rady Severovýchod.

Regionální rada již před policejní akcí považovala projekty za rizikové, a proto si přislíbené peníze zatím ponechala a vyplatí je, až budou stavby hotové. Problémům s Evropskou komisí se chce vyhnout i tak, že opravu kostela a vytvoření oddychové zóny zatím jen předfinancuje – nepožádá o závěrečné proplacení z EU. „Konkrétní projekty se budou financovat v rámci peněz z českého rozpočtu. Certifikace výdajů, tedy to, že se budou peníze proplácet přímo z rozpočtu EU, bude následovat až poté, co policie uzavře vyšetřování,“ nastínil předseda Regionální rady Severovýchod Martin Půta (SLK).

ROP Severovýchod: Nevyschnou zdroje peněz těsně před cílem? (zdroj: ČT24)

Rada se obezřetným postupem ohledně kostela a oddychové zóny – které navíc ještě jednou řádně překontroluje – chce vyhnout odstřihnutí od dotací. Ty by jednak mohly dočasně přestat přicházet z Bruselu, ale mohlo by se také stát, že vyschnou i tuzemské zdroje, které obvykle krátkodobé výpadky nahrazují. To se již stalo v ROP Severozápad a trvalo přes rok, než se podařilo tok peněz obnovit. Nyní by něco podobného znamenalo, že by v Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém kraji už z evropských dotací nikdo neviděl ani korunu. Regionální rada proto jedná s ministerstvem pro místní rozvoj a snaží se ho přesvědčit, aby peníze na předfinancování projektů nadále posílalo. „Probíhají intenzivní jednání. Vnímám, že zde vidí velké riziko, já ho také vidím. Nicméně jsem přesvědčen, že systém, který máme, je nastavený správně a nemůže dojít k neoprávněnému proplácení,“ zdůraznil ředitel dotačního úřadu Zdeněk Vašák. ROP Severovýchod má ještě rozdělit téměř dvě miliardy korun, ale k dispozici zatím má jen zhruba 300 milionů korun.