MŽP prověřuje losovačky, vracení milionových dotací hrozí 14 městům

Praha – Ministerstvo životního prostředí prověřuje výběrová řízení, která proběhla ve dvanácti menších městech například na stavbu vodovodů. Kvůli údajným pochybením při výběru dodavatele radnicím hrozí, že budou muset vrátit dotace, které jim ministerstvo zajistilo. Ne vždy je podezření důvodné, například v případě Úval se ukázalo, že nechybovala radnice, nýbrž notářka. Přesto některým městům s nevelkými rozpočty hrozí, že po nich bude stát chtít desítky milionů korun.

Navrácení téměř jedenácti milionů možná bude žádat ministerstvo životního prostředí od Dobrovolného svazku obcí Jaroměřsko. Obce za peníze postavily vodovody s kanalizací nebo například přečerpávací stanici na splašky. Ministerstvu se nelíbí průběh losování, kterým obce vybraly dodavatele. „Má závažnou pochybnost o férovém a objektivním postupu při elektronickém losování,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž.

Ministerstvo se na projekty, které dostaly příspěvek z Operačního programu Životní prostředí, zaměřilo před koncem evropského dotačního období. Podle náměstka Kříže prověřovalo ministerstvo 88 projektů, za problematické považuje čtrnáct z nich. Radnice ale odmítají, že by chybovaly. „Všechno nám schvalovaly Státní fond životního prostředí a ministerstvo životního prostředí. Skutečně nerozumím tomu, když vše proběhlo podle zákona, proč se k tomu teď někdo vrací,“ kritizoval postup ministerstva předseda svazku obcí a jaroměřský starosta Jiří Klepsa (Volba pro město). Některé obce uvažují o tom, že z projektu vystoupí.

Podle Jana Kříže vycházelo ministerstvo z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který označil losování za netransparentní. „Pro nás to nejsou drobné chyby, my to považujeme za zásadní porušení transparentnosti,“ zdůraznil náměstek.

image_567624
Zdroj: ČT24
image_567625
Zdroj: ČT24

Nepotvrzené podezření: shoda losování se zkouškou omylem notářky

Ne vždy se ale ministerské podezření na netransparentnost tendru potvrdí. Stalo se tak například v losování v Úvalech, za které původně ministerstvo chtělo vrátit celou 68milionovou dotaci. Ukázalo se však, že podezřelá shoda čísel ze zkušebního provozu a ostrého losování není důsledek podvodu, nýbrž chyby notářky. Poukázala na to firma Allowance, která výběrové řízení v Úvalech organizovala. Rozpor nalezla ve svých dokumentech. „Došlo k notářské písařské chybě při přepisu. Paní notářka tuto chybu uznala a vypracovala doložku k původnímu notářskému záznamu, která opravuje číselnou řadu,“ uvedl výkonný ředitel Allowance Daniel Glas. Omyl, který notářka vysvětlila tím, že v obou případech bylo první vylosované číslo stejné, ovšem nikdo včas neodhalil, čísla přitom měli zkontrolovat jak úředníci z ministerstva, tak úvalští radní.

Poté, co se chyba vysvětlila, je úvalský starosta Jan Šťastný (ODS) přesvědčen, že už vracení dotace nehrozí. Upozornil, že by to pro šestitisícové město byla pohroma – peníze už dávno nemá, zaplatilo jimi za stavbu vodovodu. V rozpočtu potom tak vysoká částka není.