Světce na Tachovsku – perla i zřícenina vedle sebe

Perla Tachovska – tak je dnes označována nově opravená jízdárna ve Světcích na Tachovsku, která je druhou největší stavbou svého druhu ve střední Evropě. Jen pár metrů od ní stojí zřícenina bývalého kostela Čtrnácti svatých pomocníků. Z původně klášterního kostela ze 17. století je už jen zarostlá ruina.

Historie se ve Světcích na Tachovsku začala psát už ve středověku. U zázračného balvanu lidé postavili ve čtrnáctém století kostelík. O dvě stě let později padl do rukou paulánských mnichů, kteří tady začali s výstavbou kláštera. Na konci osmnáctého století byly ale paulánské kostely zrušeny josefínskými reformami.

Windischgratzove, jako tehdejší majitelé panství, se pak v polovině devatenáctého století rozhodli odsvěcený a požárem poškozený kostel přeměnit na svou zámeckou rezidenci. Měl to být romantický zámek maršála Alfreda prvního Windischgrätze. Pyšný feudál se ale dokončení stavby nedožil. Konečnou podobu dostala jen přední obvodová zeď. Stavba byla zakonzervována a následně rozebrána. 

Světce na Tachovsku – perla i zřícenina vedle sebe (zdroj: ČT24)

Likvidace torza kláštera by stála zhruba půl milionu korun. Levnější tak bylo nechat zříceninu zpevnit. Dnes patří kraji a bez dalších aktivit je pohlcována přírodou. O dalším osudu zříceniny by měl rozhodnout Plzeňský kraj, kterému místo Čtrnácti svatých pomocníků dnes patří. 

Ne všechno ale v okolí bývalého kláštera zchátralo. Zachránit se podařilo přilehlý stavební unikát, a to druhou největší jízdárnu ve střední Evropě. Tachovská radnice jízdárnu doslova vyhrabala z trosek. Za bývalého režimu jízdárna totálně zpustla a byla navržena k demolici. Zlom ale přišel před sedmnácti lety. Město získalo jízdárnu do svého vlastnictví. Prvních devět let oprav stálo přes šedesát miliónů korun. Dnes je jízdárna v téměř původním stavu. Svou konečnou podobu dostala i knížecí lóže a vzácný dřevěný krov.