Když nejezdí autobus, zaveze matku s dítětem k lékaři baby taxi

Bohumín - Město Bohumín uvažuje o zřízení takzvaného baby taxi pro rodiče s předškolními dětmi. Město by dotovalo jízdy do nemocnice nebo k lékaři. Rodič by zaplatil jen symbolických 15 korun. Důvodem je to, že Bohumín nemá městskou hromadnou dopravu a z některých okrajových částí města je centrum vzdálené mnoho kilometrů.

Ne všechny matky z Bohumína mají auto, další ho sice v rodině mají, ale manžel třeba jezdí vozem do práce, takže si žena s nemocným dítětem často musí poradit sama. Levnější než platit hromadnou dopravu, která by pokryla všechny části města, je dotovat taxíky. Před necelými dvěma roky už radnice takovou službu zavedla pro důchodce. „Nechceme, aby Bohumímen jezdily prázdné autobusy, proto jsme se rozhodli pro tuto cílenou dopravu, která se u seniorů velice osvědčila,“ vysvětlovala mluvčí radnice Lucie Balcarová.

Zájem o zavedení baby taxi zjišťuje úřad pomocí anonymních dotazníků, které teď ještě do konce měsíce lidé najdou v čekárnách pediatrů či mateřských školách. Už teď je jasné, že rodiče tuto službu ocení. „Myslím, že baby taxi je výborná věc,“ říká Lenka Mítková, která má šestiletou dceru. K pediatrovi to má šest kilometrů, a protože autobus nejezdí a auto nemá k dispozici, chodí pěšky. „Když je Nikola nemocná a ještě je k tomu špatné počasí, tak je to drsné,“ říká žena.

Vstup Pavly Daňkové

Obyvatelé nad 70 let už využívají levné taxíky druhým rokem. Nemohou sice jezdit kamkoliv, ale do nemocnice, na polikliniku, k lékařům, na poštu, hřbitov či do aquacentra ano. Zájem je veliký. Služby využilo více než 500 důchodců, mnozí opakovaně. Taxikář Jiří Malucha přijímá několik objednávek denně. „Z osmdesáti procent vozím důchodce do zdravotních středisek, na polikliniky či do nemocnice,“ říká taxikář, který buď na zákazníka počká, nebo se s ním domluví, v kolik hodin ho vyzvedne a odveze zpátky domů. Pro velký zájem město službu rozšíří. Od ledna budou mít nárok na levné taxi obyvatelé Bohumína starší 65 let, kterých je ve městě 3 600. Na jednu jízdu radnice připlácí zhruba 55 korun, roční náklady dosahují asi 350 tisíc korun.

O zavedení baby taxi bude rozhodovat městská rada v prosinci, fungovat by měla začít na jaře příštího roku. Osobní dopravu pro důchodce či zdravotně postižené obyvatele dotují i některá další města a obce po celé republice. Baby taxi bude úplnou novinkou.