Na většině radnic je o vedení rozhodnuto, ANO je vítězem i poraženým

Praha – Ve většině českých krajských a statutárních měst je již jasné, kdo bude v příštích čtyřech letech řídit radnici. Hnutí ANO bude vládnout největšímu počtu měst, zároveň však také nejčastěji coby vítěz obecních voleb skončí pouze v opozici. V jedné čtvrtině případů se primátorovi podařilo svou pozici ve volbách obhájit. Většinu měst však povedou zcela nové tváře. Zajímavé je také, že v čele více než pětiny radnic nebude stát vítěz voleb.

Za vítěze nejen komunálních voleb, ale i následných koaličních jednání lze označit hnutí ANO, které se ujme vlády v deseti statutárních městech, včetně tří největších. Prahu bude poprvé řídit žena – Adriana Krnáčová, Petr Vokřál bude zodpovědný za spravování druhé největší naší metropole, Ostravu povede Tomáš Macura. ANO však zároveň nedokázalo uplatnit svůj politický potenciál všude. Přestože v Jihlavě, Olomouci, Plzni či Přerově volby vyhrálo, bude se muset spokojit jen s opozičními lavicemi.

Například dění na Olomoucké radnici se dokonce stalo i tématem celostátní politiky. ČSSD se tam domluvila na koalici s ODS, KDU-ČSL a TOP 09, což vedlo ke sporu mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou a místopředsedou vlády Andrejem Babišem. „ČSSD se rychle spojila kmotry, co v Olomouci čtyři roky kradou. Kluci se asi lekli, že to tam chceme prověřit,“ řekl Babiš. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vzkázal Babišovi, aby se raději zeptal svých lidí, proč nezvládli vyjednávání. „Když vyhrajete volby těsně, tak musíte vyjednávat tak, abyste uspěli, a nesmíte se chovat arogantně. Jestliže se vítěz voleb chová arogantně, tak mu hrozí, že se ti ostatní domluví proti němu,“ podotkl premiér - více čtěte zde.

Aroganci při vyjednávání jako důvod neúspěchu hnutí ANO zdůraznil i komentátor Bohumil Pečinka. „V mnoha městech byla pro ANO typická jakási arogance vítězů. V tomto systému, kde navíc ANO nezvítězilo tak dominantně, aby si koaliční partnery mohlo vybírat, nelze tímto způsobem přistupovat k tvorbě koalic,“ tvrdí Pečinka.

Pět primátorských křesel si dokázali vyjednat zástupci ČSSD, správy čtyř radnic se ujmou zástupci místních politických uskupení, ODS bude mít dva primátory, STAN a KSČM po jednom.

UDÁLOSTI: Noví primátoři nastupují do úřadů (zdroj: ČT24)

ODS neuspěla, matador Kubera ale zůstává

S osmi primátory byli občané v minulém volebním období natolik spokojeni, že jim svými hlasy umožnili pokračovat v řízení radnic. Titulem nejúspěšnějšího komunálního politika se bezesporu může honosit mnohaletý senátor Jaroslav Kubera (ODS), který se stane primátorem severočeských Teplic již pošesté. „Původně jsem už nechtěl kandidovat, ale samozřejmě mě mrzí stav ODS celorepublikově a toto je malá drobná pomůcka. To, že jsme v rudém Ústeckém kraji udrželi primátora, je pro Ódéesku velmi významný signál,“ prohlásil a dodal: „Je to důkaz, že když je člověk skromný a pokorný, tak se dá i s pravicovou politikou prorazit.“ - více čtěte zde

V čele radnice zůstane i pro příští čtyři roky královéhradecký Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub), Miroslav Adámek (STAN) ve Zlíně, Tomáš Hanzel (ČSSD) v Karviné, mladoboleslavský Raduan Nwelati (ODS), Miroslav Pišťák (ČSSD) v Prostějově a karlovarský Petr Kulhánek (Karlovarská občanská alternativa). Dnes ještě stihli zvolit nové vedení v Děčíně, kde se do čela města postaví Marie Blažková (ANO). Z 26 rukou se pro ni nezvedly pouze čtyři. ANO povede Děčín společně s Volbou pro město a koalicí ODS a hnutí Pro sport a zdraví. Nová koalice má v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu většinu 17 hlasů. Dosud vládnoucí ČSSD skončila v opozici.

Ne všude je jasno: Most, Chomutov a Jablonec stále čekají

Ve třech statutárních městech je situace stále velmi komplikovaná. V Mostě došlo k průtahům, neboť Sdružení Mostečané Mostu požadovalo u soudu zneplatnění voleb kvůli ostrým výrokům na jejich adresu. Primátor bude proto pravděpodobně zvolen až 3. 12., zřejmě se jím stane Vlastimil Vozka z uskupení Severočeši Most, které volby v Mostě ovládlo, často se skloňuje též jméno jeho stranického kolegy Jana Paparega.

V Chomutově se v polovině března volby dokonce zopakují kvůli kupčení s hlasy. Lídr vítězného hnutí PRO Chomutov a kandidát na primátora Daniel Černý, Iveta Nátherová a strana TOP 09 předložili Ústeckému krajskému soudu 79 zcela shodně vyplněných hlasovacích lístků ve prospěch kandidátů ČSSD v 11 ze 40 volebních okrsků. Podle rozhodnutí soudu byly volební výsledky ovlivněny natolik, že hlasování prohlásil za neplatné v celém městě.

Vypjatá atmosféra panuje v těchto dnech i v Jablonci nad Nisou. Volby vyhrála ODS, stejný počet mandátů však získalo i hnutí ANO, které vyjednalo čtyřkoalici s ČSSD, Změnou pro Jablonec a Novou budoucností pro Jablonec. Tyto strany však od smlouvy, kterou podepsaly 21. října, nakonec odstoupily. Na nové koalici se dohodli zástupci ODS, ČSSD, uskupení Domov nad Nisou, TOP 09 a Nové budoucnosti pro Jablonec. „Shodli jsme se na programových prioritách i na rozložení sil ve vedení města v příštích čtyřech letech,“ uvedl Petr Beitl (ODS), který by se s největší pravděpodobností měl znovu stát primátorem.

8 primátorských postů obhájili:

  • Hradec Králové – Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub)
  • Karlovy Vary – Petr Kulhánek (Karlovarská občanská alternativa)
  • Zlín – Miroslav Adámek (nestraník za STAN)
  • Karviná – Tomáš Hanzel (ČSSD)
  • Mladá Boleslav – Raduan Nwelati (ODS)
  • Teplice – Jaroslav Kubera (ODS - šestinásobný primátor)
  • Prostějov – Miroslav Pišťák (ČSSD)
  • Jabonec nad Nisou - pravděpodobně Petr Beitl (ODS)

Vítěz nebude mít primátora:

  • Jihlava – primátor Rudolf Chloupek (ČSSD); vyhrálo ANO
  • Liberec – primátor Tibor Batthyány (ANO), vyhrála Změna
  • Olomouc – primátor Antonín Staněk (ČSSD), vyhrálo ANO, opozice
  • Plzeň – primátor Martin Zrzavecký (ČSSD), vyhrálo ANO, opozice
  • Havířov – primátor Daniel Pawlas (KSČM), vyhrála ČSSD
  • Přerov – primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov), vyhrálo ANO

Primátoři v číslech:

  • ANO – 10
  • ČSSD – 5
  • Místní pol. Strany – 4
  • ODS - 2
  • STAN – 1
  • KSČM - 1