Dobrá zpráva pro domácnosti: služby téměř nezdraží

Brno, Zlín – Ceny za energie a služby na jižní Moravě a Zlínsku zůstanou v příštím roce podobné jako v tom letošním. Beze změn by mělo být nájemné v městských bytech, ceny za teplo se zvýší jen nepatrně. V některých regionech ale podraží vodné a stočné.

Obyvatelé okresních měst v Jihomoravském kraji v příštím roce sáhnou hlouběji do kapsy pouze při platbách za vodu. Vodné a stočné zdraží o tři až šest procent, cena za kubík se pohybuje od 74 do 85 korun.

V Hodoníně lidé zaplatí za metr krychlový vody 74 korun, v Brně 75 korun. Ve Znojmě a Vyškově se cena za kubík blíží 85 korunám. V Břeclavi vyjde vodné a stočné ještě o korunu dráž.

Nezmění se ani výše poplatku za komunální odpad: nejlevnější je ve Znojmě, kde lidé platí 400 korun, dražší je naopak v Brně, kde je stanoven na 670 korun.

Co čeká domácnosti v roce 2015? (zdroj: ČT24)

Na loňské úrovni zůstávají i ceny tepla. Výjimkou je Břeclav, kde mírně podraží. Nejlevnější teplo v přepočtu na gigajoule mají obyvatelé Znojma, kteří zaplatí 583 korun. Lidé, kteří v Brně odebírají teplo z výměníkových stanic a plynových kotelen Tepláren Brno, budou stejně jako letos a loni platit 668 korun za gigajoule. Přesto je cena nad celostátním průměrem.

Dražší než jinde je i bydlení v jihomoravské metropoli: v některých lokalitách se i v případě městských bytů blíží stokoruně za metr čtvereční, v ostatních okresních městech se pohybuje nejčastěji mezi 50 a 60 korunami. Ani tady se ale zdražovat nebude.

Na Zlínsku si připlatí za vodu, teplo i dopravu

Ve Zlínském kraji některé služby od Nového roku podraží, ale jen mírně. Připlatí si třeba odběratelé společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž, kteří za kubík vody zaplatí téměř 72 korun, tedy zhruba o dvě koruny víc než letos. I tak je ale voda na Kroměřížsku nejlevnější, třeba ve Zlíně stojí kubík vody více než 86 korun.

Zdražují i některé teplárny, řádově o jedno až dvě procenta. Obyvatelé Zlínského kraje si nebudou muset připlatit za příměstskou autobusovou dopravu a kromě Uherského Hradiště ani za MHD. Tam zůstává základní jízdné stejné, podraží ale měsíční, čtvrtletní a roční jízdenky, a to zhruba o 10 až 20 korun za měsíc.