Praha chce nařízením zakázat podomní prodej energií, účinné má být už v únoru

Praha plánuje zakázat podomní prodej energií (zdroj: ČT24)

Vedení Prahy připravuje nové nařízení, které by zakázalo podomní prodej s energiemi. Politici tak chtějí víc ochránit třeba starší lidi před případnými manipulacemi nebo nevýhodnými smlouvami. Novinku má v pondělí projednat rada hlavního města.

Množí se případy, kdy se lidé obrací přímo na vedení Prahy nebo kdy vedení Prahy dostává informace od starostů některých městských části, že chodí zprostředkovatelé nebo prodejci, kteří nabízí výhodnější odběr plynu nebo elektřiny. Po jejich návštěvě zůstávají lidé poškození. Praha tak na to reaguje změnami.

Změny iniciovala radní hlavního města Hana Kordová Marvanová (Spojené síly). Upozorňuje, že zákaz podomního prodeje sice v Praze platí už více než deset let, ale vztahuje se pouze na činnosti podle živnostenského zákona, a ne prodej energií dle samostatných zákonů.

„Až teď od prvního ledna můžeme dle energetického zákona jako obec prodej regulovat. Zejména to zasahuje seniory nebo samoživitele, kteří mohou podlehnout tomu, že jim někdo nabízí výhodné ceny energií,“ říká Marvanová.

Nařízení na rozdíl od vyhlášky nemusí schvalovat pražské zastupitelstvo. „V únoru předpokládám, že bychom to nařízení v radě schválili a nabylo by účinnosti ještě v únoru,“ popisuje Marvanová.

Dotazník, který je závazný

Zesilující trend podomních prodejců energií potvrzuje i Sdružení obrany spotřebitelů. Do poradny teď chodí více lidí i kvůli podzimnímu krachu některých dodavatelů energií. „Stále zástupci různých společností chodí po domech a jejich chování je často velice agresivní a nátlakové. Nejčastěji spotřebitel podepíše zprostředkovatelskou smlouvu, protože má za to, že není závazná,“ přibližuje právnička sdružení Alena Máčová. Prodejce totiž zákazníka přesvědčuje, že jde pouze o test nejvýhodnější nabídky dodavatele.

Dalším problémem pro spotřebitele je podle ní také to, že dodavatelé skokově zvedají zálohy, někdy až trojnásobně. Lidé, na které výrazně dopadlo zdražení energií, pak mohou žádat úřady práce o podporu. Mohou získat příspěvek na bydlení, který se kvůli růstu cen navýší.