Česko zasáhnou bouřky s přívalovým deštěm

Česko zasáhnou ve středu i ve čtvrtek bouřky s přívalovým deštěm, kroupami a silným větrem. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ve středu se bouře objeví na severozápadě Čech. Ve čtvrtek pak budou bouřky postupně přecházet přes celé území republiky. Naprší až 40 milimetrů srážek, tedy čtyřicet litrů na metr čtvereční, vítr bude mít rychlost až 70 kilometrů za hodinu.

Před zvlněnou studenou frontou, která postoupí ze západní do střední Evropy, do Česka proudí teplý vzduch od jihu. Meteorologové ve středu očekávají polojasno, přechodně až oblačno. V Čechách místy, jinde ojediněle přeháňky nebo bouřky, v severozápadní polovině Čech ojediněle i silné.

Pro středu platí výstraha před silnými bouřkami od 15:00 do 20:00 pro Středočeský, Liberecký, Ústecký a Karlovarský kraj, Prahu a také severní část Plzeňského kraje. Meteorologové očekávají menší úhrn srážek než ve čtvrtek, a to 30 milimetrů. Stejně jako ve čtvrtek se ale mohou objevit kroupy a nárazy větru s rychlostí až 70 kilometrů za hodinu.

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ

Oblačno až zataženo by mělo být ve čtvrtek už na celém území. Bouřky nejprve zasáhnou celé Čechy, pro které výstraha platí od 11:00 do 18:00. Pak se přesunou na Moravu a Slezsko, kde je výstraha vyhlášena od 15:00 do 21:00. Kromě krup a větru se zřejmě vyskytnou silnější deště než ve středu, s objemem srážek až 40 milimetrů.

Ve středu i ve čtvrtek mohou deště podle pracovníků ČHMÚ rozvodnit menší toky a zatopit sklepy či podjezdy a podchody. Vítr pak může lámat stromy a hrozí také úrazy poletujícími předměty nebo kvůli padajícím kroupám a bleskům. Lidé by si proto měli dát pozor při pohybu venku a při jízdách autem.