Začátek dubna je aprílový, po chladných ránech přijdou větrné dny

Aprílový začátek měsíce přinese hodně větru, zpočátku ještě cladná rána, ale jinak se už začne pomalu oteplovat.

Začátek letošního dubna přinesl opravdu aprílové počasí. Po mimořádně teplých dnech v minulém týdnu dorazilo výrazné ochlazení, o víkendu sněžilo i v nížinách a vrcholem návratu zimního počasí byla noc na pondělí a pondělní ráno.

Kvůli vyjasnění a čerstvé sněhové pokrývce klesla minima na Šumavě často pod minus patnáct a ojediněle dokonce pod minus dvacet stupňů Celsia. Jde o výjimečně nízké hodnoty, a to i pro tyto vyhlášené mrazové lokality. 

Studená rána
Zdroj: ČT24

Některé šumavské stanice nakonec přepisovaly teplotní rekordy; vůbec nejchladněji bylo na stanici Kvilda-Perla (-24,0 °C), kde byl dubnový mráz s hodnotami minus dvacet (nebo ještě nižšími) zaznamenali od začátku pozorování (1986) už po jedenácté.

Rekordy padaly nejen na Šumavě, ale i v nížinách. Celkem to bylo asi na padesátce stanic měřících alespoň třicet let. Dnešní mrazy s velkými obavami sledovali zemědělci a zahrádkáři z nižších oblastí, kde už kvetou na takto nízké teploty choulostivé ovocné stromy.

Výhled na tři dny
Zdroj: ČT24

Chlad není v dubnu výjimečný

Vpády studeného vzduchu v dubnu nejsou až tak neobvyklé. Zejména když se vyjasní a utiší vítr, klesají teploty při přílivu vzduchu ze severního kvadrantu (tedy severozápadní až severovýchodní vítr) téměř vždy pod nulu, přinejmenším v přízemní vrstvě vzduchu. Rozdílem současné epizody oproti obvyklému stavu je ale tvorba tenké, na Šumavě i výraznější sněhové pokrývky.

Ta na jedné straně izoluje zemský povrch, a tedy brání přechodu tepla z teplejšího povrchu od vzduchu, na straně druhé se sama o sobě značně ochlazuje a od ní pak klesá teploty i přilehlých vrstev vzduchu. Studené mrazivé počasí zasáhlo i sousední země, například v Německu na některých stanicích zaznamenali dokonce nejnižší dubnovou teplotu od začátku měření. A před mrazem chránili svou úrodu i vinaři ve Francii.

Příchod oteplení

Dobrá zpráva je, že podobně studené noci a rána by se už v tomto týdnu neměla opakovat. Počasí v následujících dnech bude nejprve pod vlivem frontálního rozhraní oddělujícího teplejší vzduch na jihu od chladnějšího na severu. V polovině týdne se přechodně dostaneme na teplou stranu.

Teplotní výhled na další tři dny
Zdroj: ČT24

Nejvíc se to projeví ve středu, kdy denní maxima místy přesáhnou patnáct stupňů, na jihu Moravy vyšplhají až k osmnácti. Docela teplo bude ještě ve čtvrtek, ale pak už se od severozápadu očekává opět mírné ochlazování, hlavně v závěru týdne.

Zatímco sobotní maxima ještě budou kolem jedenácti stupňů, v neděli, kdy k nám pronikne studený vzduch od severu až severozápadu, čekejme šest až deset stupňů Celsia. A to už jsou zase hodnoty podnormální - obvyklá průměrná maxima kolem 10. dubna se pohybují mezi jedenácti a třinácti stupni.

Kromě teplejších dnů nás čekají i turbulentnější dny se silnějším větrem. Ten zesiluje už nyní a v noci na úterý dosáhne v nárazech místy padesáti až sedmdesáti, na horách až kolem devadesáti kilometrů v hodině. Proto platí v částech Česka taky příslušná výstraha před silným větrem. Zítra večer vítr zeslábne, ale ve čtvrtek se opět rozfouká podobnou silou.

Bude větrno
Zdroj: ČT24

Po většinu tohoto týdne nás taky občas čekají srážky. Větší množství vody spadne na horách, kde to může být za celý týden i přes padesát, výjimečně až sedmdesát milimetrů, neboť při větrném počasí zesílí návětrný efekt hor. V nížinách to ale bude podstatně méně. Tam se přitom vážné sucho díky srážkám minulého týdne zmírnilo jen místy.

Zhruba na čtvrtině území nadále panuje výrazné až extrémní sucho na začátek dubna – nejhorší situace je ve východních Čechách, na východě jižních Čech a v částech Olomouckého kraje. Snad alespoň mírné zlepšení by déšť a přeháňky tohoto týdne mohly přinést i do těchto suchem zasažených regionů.

Stále je sucho
Zdroj: ČT24