Do Česka přichází zima, na horách napadne za příští týden kolem čtvrt metru sněhu

Tlaková níže, kterou na Svobodné univerzitě v Berlíně pojmenovali Yilmaz, se stane během víkendu příčinou chladného, už převážně zimního, počasí. Na horách budou teploty i přes den pod nulou a postupně bude přibývat sněhu. V nížinách se sněžení bude střídat s deštěm. Kvůli ranním mrazům se může v nižších polohách tvořit náledí nebo zmrazky.

Poprvé v letošní zimní sezoně vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu kvůli nové sněhové pokrývce. Platí od deváté hodiny ráno až do jedné v noci na sobotu, týká se jihovýchodní části Česka. Napadnout může až kolem deseti centimetrů mokrého a těžkého sněhu, ten může působit komplikace nejen na silnicích, ale i v energetice.

V sobotu ráno budou teploty i slabě pod nulou, proto byla vydána i výstraha kvůli náledí. To se bude tvořit hlavně v nižších polohách, především tam, kde bude sníh odpoledne částečně tát a pak nad ránem znovu mrznout. Výstraha platí od půlnoci na sobotu do ranní deváté hodiny.

  • Náledí je ledová vrstva pokrývající zemi, která vzniká v případě, že dešťové kapy či kapky mrholení na zemi zmrznou. Jako formu náledí označujeme i zmrazky, které vznikají pokud zmrzne voda z roztátého sněhu nebo zledovatí-li sníh na silnicích či cestách při provozu vozidel.
Výstraha
Zdroj: ČT24
Kolik nasněží v pátek
Zdroj: ČT24
Déšť přijde od východu
Zdroj: ČT24

Srážky přijdou do Česka od východu. Déšť bude přecházet ve sněžení postupně i v nižších polohách. Sněžení bude nejsilnější během odpoledne na Moravě, ve Slezsku a na Vysočině,  navečer bude slábnout. Během víkendu se srážky budou vyskytovat místy. A platí, že výš bude hranice, od které bude déšť přecházet ve sněžení, na Moravě a ve Slezsku – tam bude ležet přibližně kolem šesti set metrů. V Čechách bude srážek výrazně méně a pokud se objeví, budou sněhové i v nížinách.

Srážky v příštích čtyřech dnech
Zdroj: ČT24

Teploty budou během víkendu pod nulou. Nepatrně chladnější bude nedělní ráno, hlavně v místech, kde se v noci vyjasní. Přes den budou maxima shodná, nejčastěji kolem 3 °C. Na horách vydrží celodenní mráz, maxima se udrží kolem -1 °C.

Víkendové počasí v Česku
Zdroj: ČT24

I příští týden vydrží v Česku zimní charakter počasí. Do půlnoci na úterý napadne hlavně v Jeseníkách a Beskydech i kolem dvaceti centimetrů sněhu, další sněžení na horách můžeme čekat i v průběhu celého příštího týdne.

Sníh
Zdroj: ČT24

Na jeho konci by mělo ležet na horách přes čtvrt metru sněhu. Některé modely ale odhadují, že by výška sněhu mohla být i dvojnásobná. To je však vzhledem k nejistotě střednědobé předpovědi zatím nejisté. Ještě komplikovanější je předpověď množství sněhu, který by se během příštího týdne měl objevit ve středních polohách. Hranice sněžení bude kolísat kolem 400 až 600 metrů.