Letní víkend a pak ochlazení. Poslední prázdninové dny budou teplotně podprůměrné

Neděle bude pravděpodobně nejteplejším dnem do konce prázdnin. Maxima se můžou dostat na nejteplejších místech Česka až ke třiceti stupňům Celsia – už v pondělí se ale ochladí. Ačkoli meteorologové během prázdnin registrovali velké rozdíly v počasí napříč Českem, v průměru jsou zatím prázdniny jak teplotně, tak i srážkově normální. Výraznější suchá či slunečná perioda se nevyskytovala.

Žádný z červencových dnů se neobešel zcela bez deště. Nejnižší úhrny byly kolem 23. července. Nejvyšší hodnotu, kterou naměřila daný den některá ze stanic v Česku, ukazuje graf. V rámci července byly čtyři dny, kdy se objevil úhrn vyšší než šedesát milimetrů. Nejvíc spadlo 17. července v Bedřichově v Jizerských horách – přes devětadevadesát milimetrů.

Červencové úhrny srážek
Zdroj: ČT24

Podobně zatím vypadá i srpen, už teď jsou tři dny s úhrnem přes šedesát milimetrů a jen ve třech dnech spadlo méně než pět milimetrů. Proto se v Česku sucho prakticky nevyskytuje a lepší vláhová bilance se projevuje i ve spodních vodách.

Srpnové úhrny srážek
Zdroj: ČT24

Jak se změnila hladina vody v mělkých vrtech za poslední dva deštivější roky, ukazuje graf. Vlevo je situace z poloviny srpna 2019, kdy byly na čtvrtině území hladiny mělkých vrtů mimořádně podnormální, letos registrují hydrologové v povodní Vltavy i mimořádně nadnormální stav.

Stav hladin podzemních vod
Zdroj: ČT24

Teplý víkend

V sobotu bude polojasno, před den oblačno, na severovýchodě ojediněle přeháňky. Maxima se čekají okolo letních pětadvaceti stupňů. V neděli bude oblačnosti odpoledne od západu přibývat. Postupně meteorologové očekávají jak přeháňky, tak i bouřky, ojediněle s úhrny kolem třiceti milimetrů. V bouřkách může vítr přechodně zesilovat.

Maxima v neděli budou mezi pětadvaceti a devětadvaceti stupni Celsia, na nejteplejších místech Česka se teploty můžou dostat i na tropické hodnoty nad třicet stupňů. Takových dní bylo letos přes třicet a (s výjimkou neděle) už zřejmě do konce prázdnin nenastanou. To ale neznamená, že by se tato kolonka ve statistice pro letošní rok měla uzavřít; v posledních deseti letech se totiž tropické teploty objevily i na přelomu druhé a třetí zářijové dekády.

Víkendové počasí
Zdroj: ČT24

Vyhlídka ochlazování

Takzvané supetropické dny, tedy dny, kdy se teploty dostanou na 35 °C a víc, bývají nejpozději na přelomu srpna a září. A zdá se, že jejich suma už zůstane pro letošek neměnná; jeden jsme zapsali v červnu a jeden v červenci. V extrémně horkém roce 2015 jich bylo za celé léto celkem 24.

Supertropické dny v Česku
Zdroj: ČT24

Od příštího týdne bude počasí spíš chladnější. Teploty budou většinou maximálně kolem dvaceti stupňů, tedy pod průměrem. Déšť a přeháňky čekáme docela často, napršet může třeba v úterý i kolem čtyřiceti milimetrů. Teploty se zřejmě moc měnit nebudou, výraznější oteplení tedy zatím ve výhledu do konce prázdnin není.

Počasí do konce prázdnin
Zdroj: ČT24