V neděli se přechodně ochladí, příští týden přijdou tropy

Za studenou frontou se sice v Česku v neděli ochladí, ovšem příští týden se dočkáme znovu teplot nad 30 °C.

Vloni jsme první tropický den v Česku zaznamenali až 13. června, kdy bylo v Doksanech 32,9 °C. Letos jsme teplotu rovnou nebo vyšší než 30 °C naměřili zatím dvakrát, a to přesně před měsícem – 10. a 11. května. Příští týden by měl být teplotně nadnormální a nad 30 °C by se na těch nejteplejších místech v Česku mohla teplota dostat už v úterý či ve středu.

Výhled na týden
Zdroj: ČT24

V sobotu bude přes Česko přecházet studená fronta, na ní čekáme jak přeháňky, tak i bouřky. Napršet v nich může i kolem 20 milimetrů. Před frontou se ještě teploty dostanou až k 27 °C, za frontou se ale ochladí a maxima v neděli budou už jen do 21 °C. A bude foukat přechodně i čerstvý vítr s nárazy kolem 15 m/s.

Srážky o víkendu
Zdroj: ČT24

Příští týden se do Česka rychle rozšíří výběžek vysokého tlaku vzduchu – proto bude převládat slunečno a rychle se bude oteplovat. Ve druhé polovině týdne se můžou objevit nějaké přeháňky či bouřky. Maxima přitom budou i kolem 30 °C.

Bude chybět voda

Ačkoli bylo letošní jaro jako celek srážkově normální, najdou se v Česku lokality, kde se vody vypařilo víc, než stihlo napršet. Tento poměr ukazuje mapa vláhové bilance. Například na jihu Moravy se odpařilo od začátku vegetační sezony o 200 mm více než za stejné období stihlo napršet.

Využitelná vodní kapacita
Zdroj: ČHÚ

Vzhledem k tomu, že příští týden budou srážky jen výjimečné, musíme počítat s tím, že se bude rozšiřovat plocha území, kde bude vláhy nedostatek.