Po mrazivých ránech a studených dnech se na víkend oteplí

Rána v tomto týdnu budou většinou mrazivá, teplota v celém Česku bude až do pátku klesat pod bod mrazu. Nejmrazivější teploty byly zaznamenány na Šumavě, během noci spadly až pod -15 stupňů. V historických tabulkách jsou nejnižší teploty z přelomu listopadu a prosince ze šumavských plání ale ještě nižší, dokonce pod -25 stupni. Tak silné mrazy ale v nejbližších dnech nečekáme. Bude se oteplovat a o víkendu už teplota pod nulu klesne spíš výjimečně.

Ve čtvrtek přejde přes naše území od jihozápadu k severovýchodu okluzní fronta a nejvyšší teplota se bude pohybovat kolem nuly. Obloha se postupně zatáhne a začne sněžit.

Častěji bude sníh padat ve východní polovině Česka, kde bude postupně přecházet do deště se sněhem a objeví se taky mrznoucí déšť. I v nížinách se totiž bude tvořit sněhová pokrývka a při mrznoucím dešti navíc velmi nebezpečná ledovka. Meteorologové v této souvislosti upozorňují na riziko úrazů a možné problémy v dopravě.

Novou sněhovou pokrývku meteorologové očekávají v celém Pardubickém kraji a na Vysočině a v řadě okresů Královéhradeckého, Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Se sněžením by tam lidé měli počítat ve čtvrtek od 02:00 do 22:00. Mokrý sníh by podle meteorologů mohl komplikovat chůzi i jízdu a navíc by mohl způsobit škody na stromech nebo drátech elektrických vedení.

Sníh i mrznoucí déšť - od čtvrtka
Zdroj: ČT24

V pátek nárazy větru dosáhnou rychlosti 70 km/h a i když se na východě oteplí až na 7 stupňů, silnější vítr bude výrazně snižovat pocitovou teplotu – ta bude o 6 až 8 stupňů nižší. Ani pátek nezůstane bez nebezpečných jevů. Silnice budou klouzat, při mrznoucím dešti se bude podobně jako ve čtvrtek tvořit ledovka a v noci při poklesu teploty pod nulu hrozí tvorba náledí.

Od čtvrtka přijde občas déšť i sněžení
Zdroj: ČT24

Na víkend se už oteplí výrazněji. V sobotu se nejvyšší teplota bude pohybovat mezi 6 a 10 stupni. Západ Čech bude chladnější s nejvyšší teplotou kolem 3 stupňů. Přechodně bude polojasno, ale od západu přijde další oblačnost s deštěm a na západě se při nižších teplotách objeví také sněžení nebo mrznoucí déšť. Vítr během soboty ještě zesílí a na hřebenech hor jeho nárazy překročí rychlost 100 km/h.

Rozdíly v teplotách napříč Českem
Zdroj: ČT24

Podobně jako noc na sobotu bude i noc na neděli většinou bez mrazu. Nejnižší teploty naměříme na západě Čech, kde se budou pohybovat kolem nuly. Jinak se budou minima držet kolem 4 stupňů nad nulou. V Čechách se oproti sobotě odpoledne mírně ochladí na 2 až 6 stupňů. Na Moravě a ve Slezsku se ještě odpolední teplota dostane na 10 stupňů a vítr po sobotě, která se stane největrnějším dnem týdne, začne postupně slábnout.

Mrazivé prosincové noci
Zdroj: ČT24

Počasí v následujícím týdnu bude spíš připomínat podzim. Nejvyšší teploty se dostanou na 6 stupňů a zprvu bude místy pršet. Sníh napadne už jenom na horách a numerické modely počítají následně s vlivem oblasti vyššího tlaku vzduchu a návratem inverzního charakteru počasí.

Druhá půlka týdne tak už bude pravděpodobně s mlhavým počasím, zataženou oblohou nízkymi oblaky a slunečnějších dnů a vyšších teplot už se dočkají jenom hory.

Jaký může být prosinec v Česku
Zdroj: ČT24