Rtuť na třiceti stupních. Tropické teploty v Česku vydrží až do pátku

První dekáda srpna se letos díky vlně veder stane zřejmě nejteplejším obdobím celého roku 2020. Horka vrcholila o uplynulém víkendu, kdy se teplota pohybovala kolem třiceti stupňů a v Ústeckém kraji překročila hodnotu 35 stupňů. Tropické teploty mají vydržet až do pátku.

V neděli zaznamenalo třicetistupňové a vyšší hodnoty 64 procent stanic. Průměrná maximální teplota ze stanic v Česku v polohách pod 600 metrů byla 31,3 °C a v Ústeckém kraji 33,4 °C. Nejvyšší teploty hlásily ze stanic v Doksanech a v Kopistech.

I přes vysoké teploty nebyl během víkendu překonán žádný teplotní rekord. Jenom v Rožnově pod Radhoštěm byl vyrovnán stávající teplotní rekord z roku 1961, když tam odpoledne teplota vystoupila na 30,6 °Celsia.

Důvod, proč nepadaly žádné teplotní rekordy, byl prostý: v roce 2015 bylo totiž v první dekádě srpna podstatně tepleji. Teplota se tehdy dostala až na 40 stupňů, konkrétně v Husinci nebo v Řeži u Prahy, a bylo tak v průměru o 5 stupňů tepleji než letos.

V roce 2015 bylo v srpnu podstatně tepleji než letos
Zdroj: ČT24

Horké noci

Při horkém počasí v Česku se vzduch na některých místech výrazně neochladil ani během noci – a míst, kde zaznamenali tropickou noc (tedy noc, kdy teplota neklesne pod 20 stupňů), postupně přibývalo.

Tropickou noc měli po horkém dni například na Chebsku, Vsetínsku nebo Rychnovsku. Pod 20 stupňů neklesla teplota o víkendu ani na Tachovsku. Na Přimdě se nejnižší teplota dostala jenom slabě pod 21 stupňů.

Přibližně sto kilometrů vzdušnou čarou od Přimdy, na šumavské Jezerní slati, bylo pro změnu ráno nejstudenější. Tam teplota klesla na 1 stupeň a rozdíl v teplotě na poměrně malé vzdálenosti byl skoro dvacet stupňů Celsia.

Největší horko bylo v Ústeckém kraji
Zdroj: ČT24


V platnosti zatím zůstávají výstrahy ČHMÚ varující jednak před vysokými teplotami a také před silnými bouřkami. Obě výstrahy jsou s nízkým stupněm nebezpečí. Bouřky může doprovodit hlavně přívalový déšť, při kterém naprší v krátké době až kolem 40 litrů vody na čtvereční metr, hrozí ale i kroupy. Silné bouřky se v Česku objeví také v úterý.

Výstraha ČHMÚ před silnými bouřkami bude platit i v úterý odpoledne
Zdroj: ČT24


Před vysokými teplotami a silnými bouřkami varují i jinde v Evropě. Výstraha na červeném, tedy nejvyšším stupni, varuje před extrémně vysokými teplotami na severu Francie a skoro v celé Belgii. Tam teploty dokonce šplhaly až ke 40 stupňům Celsia.

Výstrahy v Evropě
Zdroj: ČT24

Tropické teploty vydrží do pátku

Tropické teploty budou pokračovat až do pátku, kdy začne počasí od západu ovlivňovat studená fronta. Před ní bude ještě do středu Evropy proudit velmi teplý vzduch a maxima se zastaví až na 32 stupních. O víkendu už bude místy pršet nebo zabouří. Teploty zůstanou letní, ale nad tropickou třicítku už se většinou nedostanou.

Vlna veder se v závěru týdne zmírní
Zdroj: ČT24

Podle dlouhodobé předpovědi budou teploty v druhé půlce srpna a na začátku září pozvolna klesat. Následující čtyři týdny ale budou zprvu ještě teplotně nadprůměrné, postupně se teploty přiblíží k dlouhodobému průměru a napršet by mělo obvyklé množství srážek, což odpovídá přibližně 20 milimetrům za týden.

Dlouhodobý výhled
Zdroj: ČT24


Srážky v Česku dlouhodobě chybí a deficit srážek především v severozápadní polovině Čech je z dlouhodobého hlediska, za poslední dva roky, hodnocen jako vysoký až extrémní.

Dlouhodobý deficit srážek
Zdroj: ČT24


Letošní léto nicméně rozhodně nebude patřit mezi nejteplejší léta v historii pozorování. Jeho proměnlivost se projevila jak podprůměrnými, tak i nadprůměrnými teplotami a například před rokem zaznamenali meteorologové až třikrát více tropických dnů než letos. Každopádně jsme si ale v Česku připomněli, jak by typické středoevropské léto mělo vypadat.