Výšková tlaková níže přinese proměnlivé počasí. Jak tento fenomén funguje?

Počasí v České republice bude tento týden ovlivňovat zvláštní meteorologický fenomén: výšková tlaková níže. Co to znamemá, popisuje meteorolog ČT Michal Žák.

Sotva jsme si oddechli od dešťů a bouřek uplynulého týdne, už předpovědi slibují zase přeháňky a bouřky, které by nás od středy až do konce týdne měly občas provázet.

Původně přitom předpověď pro tento týden počítala spíš se slunečným a poměrně teplým počasím. Změnu v plánech přinesla výšková tlaková níže. Meteorologické označení situace může pro někoho na první pohled znít nelogicky, neboť jak může být tlaková níže nahoře?

Výhled na středu
Zdroj: ČT24

Odpověď je vcelku jednoduchá. Na klasické přízemní povětrnostní mapě (kterou ukazujeme běžně i v relacích o počasí) najdeme tlakovou výši. Tedy situaci, která by měla přinášet právě málooblačné počasí zpravidla beze srážek.

Nicméně pro utváření počasí je důležité nejen to, co se děje u země, ale co se děje v celém vertikálním rozsahu troposféry (tedy spodní vrstvy atmosféry sahající u nás zhruba do výšky 11–⁠12 kilometrů). Pokud se ve střední troposféře (tedy typicky mezi 3 a 7 kilometry) nachází tlaková níže, je zaděláno na velkou oblačnost a často i srážky.

Jak fungují změny počasí

V takovém případě registrujeme v těchto hladinách atmosféry chladnější vzduch než v okolí. V dané oblasti pak existuje rychlý pokles teploty vzduchu s výškou, což podporuje výstupné pohyby, které přispívají k tvorbě oblaků a srážek. Často i vertikálně mohutné oblačnosti s výskytem přeháněk a bouřek. A právě takové počasí nás čeká v následujících dnech.

Vývoj přeháněk a bouřek je obvykle podpořen denním chodem teploty, tedy jsou častější v odpoledních hodinách, kdy se spodní vrstva vzduchu u země nejvíc prohřeje. Nicméně úplně vyloučit se nedají v kteroukoliv denní dobu.

Na přízemní povětrnostní mapě k nám zasahuje tlaková výše od severu, výšková tlaková níže je patrná pouze z výskytu oblačnosti a srážek
Zdroj: ČT24

Výškové tlakové níže jsou meteorologicky bezpochyby zajímavým útvarem, nicméně u prognostiků nebývají příliš oblíbené. Jejich pohyb je totiž poměrně pomalý a obtížně předpověditelný. Navíc jde zpravidla o malé útvary (často jen pár set kilometrů v průměru), což znamená, že malá změna jejich postupu vede ve finále k velké změně podmínek počasí v dané oblasti. Trochu to připomíná chování mastných ok na polévce – u nich taky nikdy přesně nevíte, kam se posunou.

V současnosti k nám výšková tlaková níže doputuje od severu a bude se nad Českem a Rakouskem udržovat až do začátku víkendu. Počítejme tedy s proměnlivým rázem počasí s možným výskytem přeháněk a bouřek. Mezi srážkami se ale občas oblaky i výrazněji protrhají a dočkáme se delších slunečných přestávek. V takových místech může teplota přesáhnout i 25 °C, jinak bude většinou mezi 19 a 24 °C.

Až se koncem týdne výšková tlaková níže odsune a současně i částečně vyplní, čeká nás teplejší počasí (o víkendu i tropických 30 °C). O moc stabilnější ale nebude, od jihozápadu k nám totiž začne proudit teplý a vlhký vzduch, ve kterém musíme zase počítat s možností výskytu bouřek.