Česko čeká chladný a deštivý víkend

O víkendu má pršet (zdroj: ČT24)

Nadcházející víkend by měl přinést déšť. Jako obvykle ale nemůžeme čekat, že proprší všude v Česku. Kde by to mohlo opravdu platit, jsou Krušné a Jizerské hory, Krkonoše a některá místa na západě a severu Čech. Zbytek země bude mít sobotu přes den většinou bez deště nebo jen s přeháňkou, píše meteoroložka Taťána Míková.

Pršet totiž začne hlavně večer a v noci na neděli. V neděli ovšem bude déšť pokračovat: nejvíc naprší ve východní polovině Česka, déšť a přeháňky se nevyhnou ani západu a jihu.

Co nás tedy o víkendu čeká? V sobotu oblačno až zataženo, ale na východě zpočátku i polojasno. Přeháňky a bouřky budou ze začátku výjimečné, k večeru a v noci častější. Ranní teploty 12 až 8 °C, odpoledne bude chladněji na západě než na jihovýchodě: nejčastější maxima budou 15 až 19 °C, v jihovýchodní polovině Česka 20 až 24 °C. Mírný jihozápadní vítr 15 až 25 kilometrů za hodinu, místy s nárazy kolem 55 kilometrů za hodinu. Večer bude slábnout.

Teploty o víkendu
Zdroj: ČT24



V neděli pak bude oblačno až zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami na většině území. Můžou přijít i bouřky, a to hlavně na východě. Nejnižší teploty budou 14 až 10 °C, na západě 8 °C, Maxima se odpoledne mají pohybovat mezi 14 až 19 °C, na východě a jihovýchodě až k 23 °C. Slabý proměnlivý vítr má foukat rychlostí 4 až 11 metrů za sekundu.

Rozdíl v teplotách mezi západními Čechami a jižní Moravou bude úctyhodný: více než 10 °C, a to už je docela znát. Když se vezmou hodnoty z celé země, vypadá víkend lehce podprůměrně, nicméně zatímco na západě bude počasí sedm stupňů pod průměrem, na jihovýchodě to bude vlastně normální červnový víkend.

O víkendu bude chladno
Zdroj: ČT24