Slunečnou sobotu vystřídá nedělní ochlazení. Bude i sněžit

Víkendové počasí bude nejprve slunečné, během nedělního dne ale přijde od severozápadu oblačnost. Přinese nejen snížení teploty, ale také přeháňky, které večer přejdou ve sníh. V některých místech českých hor se stále drží více než metr sněhu, horská služba ale návštěvníky varuje před lavinami.

Jarní teploty okolo 15 stupňů, které během pátečního dne převládaly nad většinou území, budou pokračovat i první víkendový den. Přes stávající opatření o omezení pohybu tak slunečná sobota bude přece jen lákat k procházce v přírodě. Většinou bude polojasno nebo skoro jasno a foukat bude mírný vítr. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 13 a 17 stupni, nad tisíci metry nad mořem okolo 8 stupňů.

Změna ale přijde v neděli. Přes den lze sice na jihovýchodě očekávat až 14 stupňů, jinde se ale ochladí. Nejčastěji bude teploměr ukazovat teplotu od 5 do 10 stupňů. Začne také přibývat oblačnosti. Zpočátku polojasnou oblohu tak zatáhnou mraky, místy bude také pršet. Sněžit nejprve začne v 800 metrech nad mořem, večer lze sněhové vločky očekávat nad celým územím.

Mrazivá noc přetrvá až do pondělního rána, kdy teploty klesnou až k 6 stupňům pod nulou.

V Krkonoších trvá lavinové nebezpečí

Přestože zimní sezóna kvůli opatřením proti šíření koronaviru skončila už v polovině března, podle krkonošské horské služby se na horách stále pohybuje dost lidí. Na horách se stále drží sníh, více než metr sněhové pokrývky zůstává v nejvyšších místech Šumavy a Krkonoších. Návštěvníci by si tak měli dávat pozor především na laviny.

V Krkonoších totiž stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. S vyššími teplotami pak dochází zejména na slunečných svazích k tání sněhu, což může způsobit uvolnění laviny. Horská služba také vyzývá k dodržování mimořádných pravidel, jako je nošení roušek. Zásahy horských záchranářů jsou totiž vzhledem k mimořádné situaci v zemi náročnější než kdykoliv jindy.