ČSSD teď vůči ANO tahá za kratší konec, míní politolog Sokol

Politolog Petr Sokol k jednání o změnách ve vládě (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka bude hodnotit práci ve vládě se všemi členy kabinetu, nejen s ministry za ČSSD. Řekl to po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Koaliční strany se ale ke změnám nechystají. Podle politologa Petra Sokola (ODS) z vysoké školy Cevro Institut obměnou vlády premiér sleduje hlavně vnitrostranické cíle před sjezdem ČSSD a sněmovními volbami.

„Schůzka (v Lánech) měla smysl zejména v tom, že se pan Sobotka chtěl ujistit, že prezident nebude dělat žádné průtahy či obstrukce v případě výměny sociálnědemokratických ministrů,“ hodnotí setkání Petr Sokol.

Sobotka prohlásil, že by si mimo svých ministrů uměl představit změny i u ministerstev vedených ANO a KDU-ČSL. Podle koaliční smlouvy ale takový krok závisí na šéfech koaličních stran. Andrej Babiš i Pavel Bělobrádek už dříve uvedli, že se k takovému kroku nechystají.

„Ani kdyby chtěli, tak po tom, co premiér Sobotka výměnu nastartoval tak, že se bude dít v rámci sociální demokracie, v rámci nějaké přetlačované v koalici asi nikoho nevymění. Oni (ANO a KDU-ČSL) se snaží ukázat veřejnosti, že u nich žádné problémy nejsou a jejich ministři pracují dobře,“ míní politolog.

Podle něj by sociální demokracii neprospělo, kdyby tlačila ostatní strany k výměně ministrů a vyvolala tím koaliční krizi. „ČSSD teď tahá za kratší konec vůči hnutí ANO, potřebuje ‚klid na práci', možná představit nové talenty a získat zpátky své voliče. Kritika ministrů za ANO nebo KDU-ČSL by asi produktivní nebyla,“ říká Sokol.

„Kdyby premiér chtěl udělat nějakou větší rekonstrukci vlády, která by zahrnovala i další strany, tak by to nemohl vykopnout dopisem členům ČSSD a slibem změn pouze nebo alespoň v sociální demokracii. Jenže on se dívá také směrem k březnovému volebnímu sjezdu a potřebuje zejména uklidnit svoji stranu,“ domnívá se politolog.

Bohuslav Sobotka podle něj zvolil řešení, které mu sice krátkodobě nepomůže, ale dá mu naději před stranickým sjezdem a volbami do sněmovny na podzim příštího roku. Pokud Sobotka po volbách neobhájí post premiéra, bude to znamenat jeho konec i v čele ČSSD, míní Petr Sokol z Cevro Institutu.

Uložit