Česká televize zřizuje post zahraničního zpravodaje v Turecku. Stane se jím Václav Černohorský

Síť deseti zahraničních zpravodajů České televize doplní zcela nový post v Istanbulu. Stálým zpravodajem v Turecku bude od ledna příštího roku dlouholetý reportér zahraniční redakce a dosavadní zpravodaj v Německu Václav Černohorský.

„Česká televize disponuje nejširší sítí stálých zpravodajů na českém mediálním trhu a otevření nového postu v Turecku naši vedoucí pozici na poli zahraničního zpravodajství ještě upevní,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

„Zároveň tímto krokem posílíme důraz, který ve svých relacích klademe na mezinárodní vlivy a vztahy, působící napříč státy, kontinenty i kulturami. Informace ze zahraničního dění tvoří dlouhodobě podstatnou část agendy zpravodajských pořadů České televize a tento vysoký podíl je jedním z charakteristických rysů odlišujících zpravodajský servis veřejnoprávního média,“ dodal Dvořák.

Novým zpravodajem se stane dlouholetý reportér zahraniční rubriky Václav Černohorský, který v Turecku v minulých letech opakovaně působil a do Istanbulu se přesune z postu berlínského zpravodaje. V Německu ho nahradí zkušený reportér a moderátor České televize, někdejší německý zpravodaj ČT Martin Jonáš.

Kubal: Istanbul je strategické místo

„Istanbul zvolila Česká televize jako strategické místo umožňující svou geografickou polohou výrazně obohatit původní zpravodajský servis nabízený divákům. Mezi klíčové body bude patřit samozřejmě dění v samotném Turecku, které prožívá velmi výrazné období svého vnitropolitického vývoje, ale hraje taky stále aktivnější roli v regionálním uspořádání – ať už například v syrském konfliktu, nebo obecně v regionu Blízkého východu. Stejně tak roste angažovanost Turecka na globální scéně,“ vysvětluje zástupce šéfredaktora zpravodajství České televize Michal Kubal.

„Stejně jako u ostatních stálých zpravodajských postů se ale istanbulské středisko nebude omezovat pouze na zemi, v níž bude přímo působit. Výhodná poloha umožní jednak posílit původní zpravodajství ze zemí Blízkého východu, zároveň ale taky bez problémů pokrývat dění v oblasti Balkánu, tedy regionu, který je z hlediska zahraničně-politických i ekonomických zájmů České republiky jedním z nejdůležitějších,“ doplnil Kubal.

Vznik dvou zcela nových zpravodajských postů deklaroval generální ředitel Petr Dvořák ve svém kandidátském projektu. Středisko v Istanbulu tak naváže na post v Londýně, který byl otevřen letos v lednu.

Kromě postu v Istanbulu a Londýně má ČT stálé zahraniční zpravodaje v Berlíně, Bratislavě, Varšavě, Moskvě, Bruselu, Paříži, Washingtonu, východní Asii a na Blízkém východě.