Facebook omylem odhalil identitu svých moderátorů možným teroristům

Bezpečnostní chyba největší sociální sítě ovlivnila více než 1000 zaměstnanců. Jeden z nich se dokonce musel stáhnout do úkrytu a žije v neustálém strachu o svou bezpečnost.

Server Guardian uvedl, že Facebook ohrozil bezpečnost svých moderátorů poté, co omylem odhalil jejich osobní informace osobám podezřelým z terorismu, které tuto síť využívají. Chyba měla ovlivnit více než tisíc zaměstnanců v 22 odděleních.

Ti pracovali se softwarem, který společnost využívá na kontrolování a odstraňování nevhodného obsahu ze sítě. Mezi nimi jsou posty obsahující sexuálně explicitní materiály, nenávistné projevy a teroristická propaganda.

Chyba softwaru byla odhalena na konci minulého roku. Způsobila, že se osobní profily moderátorů obsahu automaticky objevovaly v protokolech aktivity ve facebookových skupinách, jejichž administrátoři byli ze sítě odstraněni kvůli porušování pravidel komunikace. Zbývající administrátoři těchto skupin pak měli přístup k osobním informacím moderátorů, kteří tyto osoby ze sítě odstranili.

Z tisícovky zasažených zaměstnanců přibližně 40 pracovalo v protiteroristické jednotce v evropské centrále Facebooku v Dublinu. U šesti osob je velmi pravděpodobné, že jejich osobní profily byly viděny potenciálními teroristy.

„Problém jsme napravili, vše vyšetřujeme“

Server Guardian získal výpověď jednoho ze zaměstnanců, který se teď obává o bezpečnost sebe a své rodiny. Muž iráckého původu odjel z Irska poté, co zjistil, že sedm osob spojovaných s podezřelou egyptskou skupinou, kterou na sociální síti zabanoval, si prohlíželo jeho soukromý profil. Skupina přitom podporuje Hamas a mezi jejími členy byli sympatizanti Islámského státu.

„Velmi nám záleží na tom, aby všichni, kdo ve Facebooku pracují, byli v bezpečí. Jakmile jsme se o problému dozvěděli, napravili jsme ho a spustili vyšetřování, abychom zjistili co nejvíce o tom, co se stalo,“ uvedl tiskový mluvčí Facebooku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zaměstnanec, který do Dublinu jako dítě přišel coby žadatel o azyl, podal výpověď a odstěhoval se do východní Evropy. „Bylo příliš nebezpečné zůstávat v Dublinu,“ popsal. Dodal, že jeho rodina již dopady terorismu pocítila - jeho otec byl unesen a bit, jeho strýc byl v Iráku popraven. „Jediný důvod, proč jsme šli do Irska, byl uniknout terorismu a výhrůžkám.“

Uvedl také, že další zaměstnanci, kteří byli chybou ohroženi, následně evidovali známky toho, že si jejich soukromé profily prohlíženi příslušníci nebo osoby s vazbami na Islámský stát nebo Hizballáh.

„Nemůžu nikam jít, aniž bych se ohlížel“

„Když pocházíte z válečné zóny, víte, že tihle lidé znají vaše jméno, že kvůli tomu lidé umírají. Trestem Islámského státu pro ty, kteří pracují v protiteroristických jednotkách, je setnutí hlavy. A stačí jim jen říct někomu z radikálů, kteří působí tady,“ uvedl. Moderátoři si problému začali všímat v okamžiku, kdy začali od osob spojovaných s teroristickými organizacemi dostávat žádosti o přátelství.

Facebook nabídl ohrožené skupině moderátorů instalaci domácích alarmů a transport z práce. Moderátor, se kterým Guardian rozhovor vedl, ale tato opatření nepovažoval za dostatečná. Pět měsíců ve východní Evropě bylo podle něj jako exil. Poté, co se do Irska nedávno vrátil kvůli nedostatku prostředků, stále žije ve strachu. „Nemám práci, trpím úzkostí a jsem na antidepresivech. Nemůžu nikam jít, aniž bych se ohlížel.“

Následně vznesl moderátor nárok proti Facebooku. Dožaduje se kompenzace za psychickou újmu. Společnost jednotlivé moderátory kontaktovala a individuálně jim měla nabídnout pomoc, zodpovědět jejich dotazy a podniknout kroky k zajištění jejich bezpečnosti.

„Naše vyšetřování zjistilo, že byl pravděpodobně odhalen jen zlomek jmen, a nemáme důkaz, že by lidé nebo jejich rodiny byly v ohrožení,“ uvedla společnost ve svém prohlášení.

Moderátor Guardianu sdělil, že když nastoupil, absolvoval pouze dva týdny výcviku a musel k práci využívat svůj soukromý účet. „Měli nás nechat používat falešné profily, nikdy nás nevarovali, že by se něco takového mohlo stát.“ Facebook v reakci na to uvedl, že testuje využití administračních účtů, které nejsou spojené se soukromými osobami.

Týmy, které závadný obsah odhalovaly, byly dle moderátorových slov neustále hodnoceny podle přesnosti a rychlosti jejich práce. Pokud jejich skóre spadlo pod 90 %, obdrželi formální upomínku.

Aby zvýšil morálku svých zaměstnanců, měl Facebook zavést měsíční odměňování. Cenou byl hrneček s logem společnosti. „Hrnek s logem Facebooku, který dostáváme všichni,“ uvedl moderátor.