Digitalizace způsobila divákům na Karlovarsku špatný příjem ČT1

Karlovy Vary - Stovky lidí v Karlových Varech dnes řešily problémy spojené s digitalizací televizního signálu. Na mnoha místech nemohli naladit první program České televize. Podle odborníků jsou na vině ve většině případů zastaralé anténní systémy.

Antonín Rudolf z Karlových Varů si chtěl pustit zprávy na prvním programu České televize, neviděl ale nic. „Jako by tam obraz nebyl, trochu ve mně hrklo, protože jsem nevěděl, o co kráčí,“ popisuje Rudolf.

Kvůli zahájení digitálního vysílání ČT z vysílače Plzeň - Krašov docházelo k překrývání analogového pozemního vysílání z vysílače Karlovy Vary - Tři Kříže. Kvůli tomu bylo vysílání prvního programu ČT ze Tří Křížů přeladěno z 34. televizního kanálu na 32. kanál. Divákům tedy stačilo přeladit své předvolby, na kterých měli program ČT1 uložený.  

Problémy však lidem způsobují také nekvalitní a staré antény. „Dnes jsou na 70 procentech domů původní věci, které se instalovaly v době, kdy se domy stavěly. Jsou to zařízení 20 až 25 let stará,“ popisuje důvody špatného příjmu signálu servisní technik Pavel Trs.

Výměnu části zastaralého anténního systému odborníci nedoporučují, protože podle nich příjem digitálního signálu zřejmě stejně neumožní. Mluvčí ČT Ladislav Šticha říká, že s rozvojem technologií se lidé koupi nového zařízení neubrání: „Doporučoval bych kvalitní anténu, protože ta bude pro digitalizaci stejně nutná.“

Lidé z části Karlovarského kraje můžou už teď digitální vysílání České televize přijímat z vysílače Krašov na 34. kanále. V první polovině příštího roku začnou České radiokomunikace digitálně vysílat program České televize také z Chebu a Jáchymova.