Výkonným šéfem Googlu bude opět Larry Page

New York - Do čela výkonného vedení největší světové internetové společnosti Google se počátkem dubna vrátí spoluzakladatel firmy Larry Page, který tak ve funkci generálního ředitele nahradí profesionálního manažera Erica Schmidta. Překvapivý krok má Google vyzbrojit na zostřený konkurenční boj s novými dynamickými rivaly v čele s Facebookem. Pageovo převzetí každodenního řízení firmy znamená návrat k technologickým kořenům Googlu.

Google v posledním desetiletí dominuje v internetovém vyhledávání, potřeboval by se však prosadit na novém a prudce rostoucím trhu sociální komunikace. Firmy jako Facebook a Twitter ukrajují Googlu podíl na internetovém provozu a reklamě a berou mu talentované inženýry.

Larry Page, zakladatel Googlu

„Jedním z hlavních cílů, které si sám dávám, je učinit z Googlu velkou společnost, která však bude mít duši, vášeň a rychlost.“

Střídání stráží v Googlu (zdroj: ČT24)

Schmidt se stal výkonným šéfem firmy v roce 2001 poté, co Google tři roky vedl Page. Cílem kroku, který tehdy prosadili soukromí vlastníci a investoři Googlu, bylo vnést mezi internetové nadšence manažerskou zkušenost a zavést disciplínu. „Každodenní dohled dospělých už není zapotřebí,“ napsal na Twitteru Schmidt, který 4. dubna převezme funkci výkonného předsedy správní rady. V ní se zaměří na akvizice a komunikaci s vládou. Spoluzakladatel Brin se bude nadále soustředit na strategické projekty.

„Každodenní otcovské dohlížení již není třeba. Věřím, že Larry je na vedení firmy připraven, přišel čas, aby dostal v nejvyšší manažerské funkci šanci,“ říká k přeskupení funkcí Eric Schmidt.

Schmidtovo úspěšné působení ve vedení Googlu

Z pohledu růstu firmy a hospodářských výsledků je Schmidtovo působení ve vedení Googlu hodnoceno jako úspěšné. Kritiku sklízí především za poměrně časté odchody špičkových vývojářů ke konkurenci. Postavení Googlu navíc postupně začíná ohrožovat i nástup sociálních sítí, především Facebooku.

Před 13 lety Page s dalším studentem Stanfordovy univerzity Sergeyem Brinem založili firmu, která nyní provozuje největší světový vyhledávač s ročními tržbami 29 miliard dolarů (522 miliard korun) a tržní hodnotou přes 200 miliard dolarů.

Google oznámil výsledky za poslední loňské čtvrtletí

Firma zaznamenala meziroční nárůst čistého zisku i tržeb o téměř 30 procent a její údaje překonaly očekávání. Akcie společnosti po zprávách v elektronickém obchodování vzrostly o dvě procenta. Čistý zisk Googlu v posledním čtvrtletí vzrostl meziročně o 29 procent na 2,5 miliardy dolarů (45 miliard korun) a zisk na akcii stoupl o 65 centů na 8,75 dolaru. Čisté výnosy po zahrnutí poplatků placených partnerským webovým stránkám se zvýšily stejným tempem na 6,37 miliardy dolarů. Analytici odhadovali v průměru zisk na akcii 8,10 dolaru a výnosy těsně nad šesti miliardami dolarů.

Google
Zdroj: ČT24/ČTK/DAPD