Slevový portál odborů údajně napadl hacker z ministerstva práce

Praha - Na odborářský slevový portál Odbory Plus dnes v poledne zaútočili hackeři. Podle mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jany Kašparové byl útok proveden z počítačové IP adresy ministerstva práce a sociálních věcí. Ministerstvo ovšem tvrdí, že jej odbory zatím jen informovaly o tom, že k útoku došlo. O prověření případu nepožádaly.

„Z ministerstva na portál Odbory Plus v poledne přišlo v řádu sekund několik tisíc útoků. Technická podpora útoky zablokovala. Portál byl zhruba 15 minut nedostupný, nyní je plně funkční,“ uvedla Kašparová.

Odborářský slevový program zajišťuje společnost chytryhonza.cz. Podle Kašparové firma uvedla, že se prokazatelně jednalo o aktivitu z IP adresy ministerstva práce. „Vzhledem k charakteru útoku není pravděpodobné, že se jednalo o náhodný jev,“ dodala mluvčí odborové centrály. Podle ní je portál velmi úspěšný a za měsíc fungování se do něj zaregistrovalo přes tři tisíce odborářů. Pokud by se prý útok opakoval, zvážila by firma podání trestního oznámení.

Ministerstvo: Tvrzení odborů není nijak podložené

Mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová zdůraznila, že zatím jde jen o tvrzení odborářů, které není ničím podložené. Číslo příslušné IP adresy, z níž se měl útok vést, úřad od odborů nedostal. „Zatím nepožádaly ani o prověření. Pokud by se tak stalo, záležitost prověříme. Při potvrzení útoku bychom vyvodili veškeré možné důsledky,“ uvedla mluvčí.

ČMKOS spustila svůj portál s různými benefity 22. června. Pokud se na něm odboráři zaregistrují, získají zdarma platební kartu s 500 korunami. Mohou mít i různé slevy při nákupech. Podle předáků projekt vznikl proto, aby pomohl členům odborů v době vládních škrtů a ekonomické krize. Vedení centrály ale připustilo, že program s výhodami může přilákat také nové zájemce o členství v odborech. Těm totiž postupně ubývá členů.